Nijmeegse Vierdaagse loopt op rolletjes

18 juli 2016

Nederland is deze week in de ban van de jaarlijkse Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. De Vierdaagse is het grootste wandelevenement ter wereld en vindt dit jaar voor de 100ste keer plaats. Heijmans werkt sinds 2011 voor Stichting DE 4DAAGSE om de op- en afbouw van vier wandelroutes te organiseren.

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse zorgt Heijmans er dagelijks voor dat de deelnemers veilig over de route kunnen lopen en vroegtijdig de nodige digitale informatie krijgen. Daarnaast wordt de start- en finishlocatie goed in beeld gebracht en waakt Heijmans over de veiligheid van de deelnemers. Dit betekent dat iedere dag 17 tekstkarren en 37 camera’s geplaatst en herplaatst moeten worden. Tussen de finish van de laatste deelnemer en de start van de eerste groep op de volgende dag vinden de werkzaamheden plaats. Iedere ochtend om 04.00u is de route operationeel. Daarnaast zorgt Heijmans voor het afzetten van diverse wegen, plaatsen van moderne toiletvoorzieningen, afzetmateriaal en zelfs een tijdelijke voetgangersbrug. Een ideale tijdelijke oplossing om twee evenemententerreinen met elkaar te verbinden.

Infographic Nijmeegse 4daagse-wit-01.png

Naast diverse verkeerstechnische werkzaamheden is Heijmans verantwoordelijk voor de opbouw van de start/finish locatie op de Wedren, diverse podia, het inrichten van het commandocentrum en het plaatsen van tijdelijke sanitaire voorzieningen. Omdat 100 deelnemers dit jaar een dubbele afstand lopen, wordt voor het eerst ook een motor ingezet.

Over de Nijmeegse Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse is de grootste meerdaagse wandelprestatietocht ter wereld. Deelnemers leggen vier dagen achter elkaar dagelijks afstanden van dertig, veertig, vijftig of 55 kilometer af. Wie de tocht volbrengt ontvangt het Vierdaagsekruis, een Koninklijk erkende onderscheiding. De eerste Vierdaagse werd in 1909 gehouden en geïnitieerd vanuit het Nederlandse leger. Doel was door middel van sport de conditie te verbeteren en de weerbaarheid van de (destijds vooral) jongemannen te vergroten. In 1914 en 1915 en van 1940 tot 1945 is vanwege de Eerste- en Tweede Wereldoorlog geen Vierdaagse georganiseerd. Sinds 1925 is Nijmegen de start- en finishplaats van de Vierdaagse. Heijmans is sinds 2011 betrokken bij de Nijmeegse Vierdaagse.