Nieuwe passage Station Eindhoven bijna gereed

18 november 2015

Nog een paar dagen en dan wordt na 2,5 jaar bouwen de nieuwe reizigerspassage op station Eindhoven in gebruik genomen. Misschien wel de belangrijkste mijlpaal tijdens de vernieuwing van het station.

Zondag 22 november geven we de nieuwe tunnel grotendeels vrij en krijgen reizigers voor het eerst een beeld bij de toekomstige passage. Toekomstig, want af is die nog niet. Zo wordt er nog volop gebouwd aan de winkels, is de verlichting van tijdelijke aard, staan er nog bouwschuttingen en zijn er ook nog geen liften. Ook is nog niet de volledige breedte beschikbaar en blijft de loopruimte voorlopig beperkt. Desondanks is de ingebruikname een hoogtepunt bij de vernieuwing van het station. ProRail, NS Stations, gemeente Eindhoven en Heijmans zijn trots en blij dat de ingebruikname precies op schema ligt.

Station-Eindhoven-Heijmans-4.jpg

De laatste werkzaamheden aan de nieuwe trappen en roltrappen.

Station-Eindhoven-Heijmans-5.jpg

De glazen overkapping tussen de stationshal en de nieuwe passage. Foto's: Leo de Warem.

Bescheiden feestje

Op maandagochtend 23 november staan alle betrokken partijen feestelijk, maar bescheiden stil bij deze mijlpaal. Die ochtend worden de reizigers in het zonnetje gezet en getrakteerd op een kleine lekkernij. Ondertussen start Heijmans met de laatste fase van de vernieuwing. Het gaat dan om de renovatie/restauratie van de huidige passage waar straks ook de liften komen en die verder wordt ingericht als wachtruimte.

Vernieuwing station Eindhoven

Station Eindhoven is uit haar jasje gegroeid en krijgt een nieuwe 34 meter brede tunnel met daarin een 13 meter brede reizigerspassage met aan weerszijde winkels en reizigersvoorzieningen. Er komen drie liften en zes op- en neergaande roltrappen naar alle perrons, zodat iedereen zelfstandig kan reizen. De passage is ontworpen door Arcadis. De verbouwing van het monumentale station verricht Heijmans in opdracht van ProRail. Het betreft een UAV-GC contract met een aanneemsom van circa 33 miljoen euro. De totale kosten zijn circa 70 miljoen euro en worden gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, NS Stations, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven.