Nieuw lab DSM Biotechnology Center opgeleverd

11 april 2016

Heijmans heeft een nieuw kantoor/laboratorium opgeleverd aan DSM Food Specialities (DFS). Het gaat om de nieuwe Research & Development faciliteiten in Delft, die ondergebracht zijn in het DSM Biotechnology Center. Deze faciliteit is geschikt voor 350 medewerkers en dient voor biotechnologisch onderzoek. De realisatie van het laboratorium is een belangrijke stap in het Fit4Future-programma van DSM, het herinrichtingsplan van DSM Delft als biotechnologiecentrum.

BIM

De nieuwbouw betreft een integraal project waarbij Heijmans zowel bouwkundige, elektrotechnische als werktuigbouwkundige werkzaamheden heeft verricht. Tijdens de realisatie is gewerkt met BIM (Bouw Informatie Model) waarin de veelheid aan technische installaties is uitgewerkt. Het model heeft veel meerwaarde geleverd tijdens de korte engineeringsfase. Daarnaast is er continu gestuurd op duurzaamheid volgens BREEAM, met als doel een gebouw met drie sterren, ofwel de ‘Very Good’ kwalificatie.

DSM-Heijmans.jpg

Het nieuwe lab kenmerkt zich door hoge en lichte ruimtes en eenduidige scheiding tussen laboratoria en kantoren.

Samen ontwerpen

De nieuwbouw bevat laboratoria in de categorie ML-I, kantoren en vergaderruimten. Het ontwerp is van architectenbureau cepezed. Het gebouw is mede ontworpen door de gebruikers omdat zij de werkprocessen het beste kennen. Dit heeft onder andere geleid tot hoge en lichte ruimtes en een heldere en eenduidige scheiding tussen laboratoria en kantoren. Het ruimtelijke effect van het laboratorium wordt versterkt door elementen als een atrium, zichtdiagonalen en een auditorium. Het nieuwe lab van DSM Food Specialities wordt de komende tijd verder ingericht voor gebruik.