Nieuw busstation op Schiphol in gebruik genomen

28 mei 2015

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft het nieuwe busstation 'knooppunt Schiphol-Noord' geopend dat door Heijmans is gebouwd. Het busstation heeft acht haltes, verknoopt de verschillende buslijnen in de Schipholregio en biedt reizigers overstapmogelijkheden in alle richtingen. Het station heeft een bijzondere overkapping waar een vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog voor is hergebruikt.

Busstation-Schiphol-Heijmans-3.jpg

De basis voor de busoverkappingsconstructie is een omgebouwde en gerenoveerde T2-vliegtuighangar uit Engeland. Beeld: Claessens Erdmann Architects

Busstation-Schiphol-Heijmans-2.jpg

Het dak met LED-verlichting kan in verschillende kleurensamenstellingen geprogrammeerd worden. Beeld: Claessens Erdmann Architects

Het station is een ware blikvanger door de bijzondere overkapping. De vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog werd begin jaren '40 gebouwd in Groot-Brittannië en is in 1958 aangekocht door de gemeente Rotterdam. Het busstation heeft zowel binnen als buiten LED-verlichting en heeft zonnepanelen op het dak.

Volgens Minister Mansveld is het OV-knooppunt "een plek voor hoogwaardig openbaar vervoer, met betrouwbare, snelle en regelmatig rijdende bussen. En: met voldoende capaciteit om toekomstige groei op te vangen".

Bereikbaarheid

Knooppunt Schiphol-Noord is onderdeel van het Actieprogramma Regionaal Openbaar Vervoer (AROV) dat is opgezet om de bereikbaarheid tussen verschillende regio's te verbeteren en het reizen 'van deur tot deur' makkelijk te maken. Er is een kiss & ride zone voor automobilisten en reizigers en een chauffeursloge voor de buschauffeurs. Het station biedt reizigers de mogelijkheid om over te stappen op meerdere lijnen in de Schipholregio.

Opening
Opening
Opening Busstation Schiphol