Skip to content
heijmans_legt_recoflex_velo_aan_nijmegen.jpg

Nederlandse fietspad-primeur

11 mei 2017, 01:00

De gemeente Nijmegen krijgt een nieuw innovatief fietspad. Vandaag brengt Heijmans Recoflex Vélo aan op het fietspad aan de Hatertseveldweg.

Het duurzame asfalt is speciaal ontwikkeld om in een kort tijdbestek (snel)fietsroutes aan te leggen of bestaande fietspaden te vernieuwen. Nijmegen, uitgeroepen tot beste fietsstad 2016, is de eerste gemeente in Nederland waar Recoflex Vélo wordt toegepast.

675 kilometer snelfietsroutes

Snelfietsroutes zijn een nieuw en snelgroeiend fenomeen in de Nederlandse infrastructuur. De ambitie in Nederland is om voor 2025 in de belangrijkste stedelijke regio’s van Nederland 675 kilometer aan nieuwe snelfietsroutes aan te leggen. Om hierop in te spelen heeft Heijmans de unieke asfaltoplossing Recoflex Vélo ontwikkeld, waarmee (snel)fietsroutes kunnen worden aangelegd of vernieuwd. Het is ook geschikt om bestaande klinkerstraten of onverharde wegen om te vormen tot fietspaden.

recoflex_velo_nijmegen.jpg

Wethouder Harriët Tiemens van gemeente Nijmegen: ‘‘We zitten niet stil en gaan door met het verder uitbreiden van ons unieke netwerk van snelfietsroutes, dat bijdraagt aan een duurzaam bereikbaar Nijmegen. Het is goed om te zien dat Heijmans zorgt dat de fietspaden goedkoper, sneller en duurzamer aangelegd kunnen worden. Bovendien kunnen nu de bomen langs de Hatertseveldweg behouden blijven.‘‘

0063___recoflex_velo_2017.jpg

Kostenbesparend, minder hinder en duurzaam

Door gebruik te maken van de draagkracht van de bestaande ondergrond (weg of fietspad) en hierop een eenlaags asfaltconstructie aan te brengen, is Recoflex Vélo voordeliger dan traditionele asfaltoplossingen. Het bespaart op graafwerkzaamheden, aan- en afvoeren van funderingsmateriaal en het aanbrengen van een of meerdere asfaltlagen. Ook hoeven wegen minder lang afgezet te worden en dat zorgt voor minder hinder voor de omgeving. Aan het einde van de technische levensduur kan Recoflex Vélo weer hergebruikt worden in nieuw asfalt.