Opfrisbeurt voor Muiderpoortbrug

9 september 2014

De verbinding tussen de Plantage Middenlaan, de Mauritskade en Linneausstraat in Amsterdam, oftewel de Muiderpoortbrug over het Singel, wordt door Heijmans gerestaureerd. Het metsel- en voegwerk van brug nummer 265 wordt gerestaureerd en volledig gereinigd.

De brug uit 1903 vertoont scheuren in het metselwerk en daar kan water doorheen komen, waardoor de constructie en het metselwerk worden aangetast. De gemeente Amsterdam heeft een jaar geleden het wegdek al vervangen en dat maakt dat van daaruit er geen water meer doorheen sijpelt. Het historische metselwerk ondervindt geen last meer van water en kan nu volledig worden opgeknapt. Daarvoor worden de stenen stuk voor stuk beoordeeld op kwaliteit en indien nodig vervangen. Een groot gedeelte van het versleten voegwerk wordt vervangen. Alle vervuiling die is ontstaan aan de brug wordt verwijderd zodat ze er straks weer als nieuw uit ziet.

Vanaf het water

De werkzaamheden vinden plaats vanaf het water. In de gracht wordt met een werkboot een bouwplaats ingericht. Met behulp van pontons wordt een werkplateau gemaakt onder de brug van waar de vaklieden het metselwerk aanpakken.
Van de twee onderdoorgangen van de brug blijft er altijd een open, zodat onder andere rondvaartboten hun weg kunnen blijven vervolgen. In de weekeinden zullen beiden doorgangen open zijn.

De werkzaamheden aan de brug bij Artis duren tot uiterlijk 25 november. Het is de vierde brug die Heijmans in Amsterdam restaureert.

Muiderpoortbrug01.jpg

Muiderpoortbrug in Amsterdam vanaf het water