'Mini waterinnovatieprijs' voor grootste composiet sluisdeur

8 mei 2015

De Combinatie Heijmans - Boskalis en Rijkswaterstaat hebben een mini waterinnovatieprijs gekregen. Onlangs overhandigde Ed Hoogstad directeur bij FiberCore Europe een kleine kopie van de prijs die het bedrijf vorig jaar won voor de ontwikkeling en productie van ’s werelds grootste composiet sluisdeuren. De Combinatie Heijmans-Boskalis werkt op dit moment aan de verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal en het sluiscomplex in Tilburg en zal daar de prijswinnende sluisdeuren plaatsen.

008.Waterinnovatieprijs  2015 (2).jpg

Willem Wagenaars van Heijmans (l) en Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat (r) nemen de mini waterinnovatieprijs in ontvangst.

Volgens FiberCore hebben De Combinatie Heijmans - Boskalis en Rijkswaterstaat ook recht op de prijs, omdat zij deze innovatie op dit omvangrijke project hebben toegestaan. Willem Wagenaars van Heijmans en Jan Hendrik Dronkers, Directeur Generaal van Rijkswaterstaat namen de mini waterinnovatieprijs in ontvangst van Ed Hoogstad.

Waterinnovatieprijs

Vorige jaar oordeelde de jury van de Waterinnovatieprijs dat de composiet sluisdeur ‘een krachtige en doelmatige innovatie is die laat zien dat opschaling van techniek in opkomst is’. Ook stelde ze dat het innovatieve karakter met name zit in de toepassing van glasvezelversterkt kunststof (GVK) in waterbeheer en de sluisdeuren potentie hebben voor export’.

Grootste composiet sluisdeur ter wereld

De nieuwe sluis III van het Wilhelminakanaal in Tilburg wordt in het najaar voorzien van de grootste sluisdeuren van composiet ter wereld. De deuren zijn ca. 13 meter hoog en ca. 10.50meter breed.

De sluisdeuren, geconstrueerd middels de InfraCore technologie, zijn zeer vormvast en kunnen niet roesten of rotten, omdat GVK daar ongevoelig voor is. Deze InfraCore deuren zijn sterker dan staal, hout of beton en onbrandbaar. Dat betekent dat ze veel veiliger zijn. De totale levenscyclus van een composiet sluisdeur is langer dan honderd jaar. Dat scheelt enorm in onderhoudskosten en komt bovenal ten goede van de beschikbaarheid van de sluis . Daarnaast zijn de composiet sluisdeuren volledig geprefabriceerd waardoor een hoge kwaliteit en snelle bouw gegarandeerd is. Het is een belangrijk nieuw constructiemateriaal voor de infrastructuur.