Lichter leven

Onze woninginrichting is altijd een goede graadmeter voor de stand van het land. Met welke kleuren, materialen en objecten omringen we ons straks in huis? En welke ontwikkelingen hebben daar invloed op? We vragen het interieurarchitect Michiel de Zeeuw, van RTL Woonmagazine. 

23 januari 2018

Digitalisering heeft onmiskenbaar invloed op ons interieur, ziet Michiel. "Met je schermpje, of dat nu groot of klein is, wil je je afzonderen, en tegelijkertijd samen met je gezin of huisgenoten zijn."

Daardoor worden wanden in huis transparanter en mobieler. "Want je zit dan wel apart, maar je wilt je partner in de keuken wel kunnen zien. Bijvoorbeeld met ensuite deuren, maar dan in een zachte, bijna onzichtbare uitvoering.”

Michiel de Zeeuw trend5.jpg

Ongedefinieerde ruimtes

“Ook de indeling van ons huis verandert", vertelt Michiel. Weg met de smalle hal en de brede woonkamer. "Dat hebben we nu wel gezien. Op elke plek in huis moet je van alles kunnen doen. We willen dat onze ruimtes steeds flexibeler en neutraler worden. Met neutraler bedoel ik dat we ruimtes niet langer definiëren als woonkamer of keuken."

"Functies mogen mobieler. In de zomer zou je je keuken richting de tuin willen verplaatsen, in de winter is de straatkant prima." Michiel droomt van techniek die dit mogelijk zou maken: "Als je nu, net als met elektriciteit, een vloerpod had voor wateraan- en afvoer, dan zou dat toch moeten kunnen.”

Krimp en ontspullen

Zitmeubels ziet Michiel kleiner worden. "In coconstoelen als de Egg Chair is het lekker terugtrekken, je bent er wel maar ook weer niet." Zelfs bankstellen krimpen in afmetingen. Hebben kleinere meubels iets te maken met de economische ontwikkeling om kleinere stadswoningen te bouwen? "Niet direct. Dat heeft eerder te maken met de transitie waarin we zitten. Economisch gaat het ons goed, maar we willen ontspullen.

"Met minder objecten toch comfortabel wonen, de ruimtes minder volzetten en invullen, duurzame keuzes maken. Kortom: lichter leven." Michiel pleit voor instrumenten die consumenten helpen kiezen. "Wat als onze meubels of lampen duurzaamheidslabels zouden hebben, net als gebouwen? Dan zie je goed waar je precies voor kiest.”

De Japanse Marie Kondo scoorde een wereldwijde bestseller met haar boek Opgeruimd! Haar methode staat bekend als KonMari, in goed Nederlands: ontspullen. Alles in je huis moet je vreugde brengen, oftewel: ‘it has to spark joy’. Volgens Marie dien je je bij elk object in huis af te vragen of het je gelukkig maakt. Zo niet, dan mag het weg.

Does it spark joy?
Does it spark joy?
Does it spark joy? Ontspullen met opruimgoeroe Marie Kondo

Natuur mixt met digitaal

Digitalisering dringt ook heel letterlijk onze interieurs binnen, spotte Michiel op de designbeurs Maison + Objet in Parijs. "Patronen die bestaan uit cijfers, grafieken, nullen en enen, DNA-strengen of bitcoinformules. De beeldtaal van digitalisering siert steeds meer objecten en textiel, dataïsme noemen we dat."

Woontrends 'dataïsme' en 'brilliant nature'

"Drukke prints kunnen ook zijn geïnspireerd op traditionele Mexicaanse, Gualtemateekse en Marokkaanse patronen", aldus Michiel. De exotische invloeden in het interieur blijven nog wel een tijdje volgens hem. "Met natuurlijk veel planten: de cactus is weer helemaal terug. Riet en allerlei soorten hout door elkaar zag ik ook."

De roze kleur die tevoorschijnt komt achter de bast van tropische bomen, wordt het helemaal volgens Michiel. "Heart Wood is niet voor niets de Kleur van het Jaar van verfmerk Flexa." 'Brilliant nature' is de naam voor de interieurtrend die is geïnspireerd op organische vormen uit de natuur, zoals koraal, schelpen en zeeëgels. 

Game of Thrones

Michiel de Zeeuw trend 4 gothic interieur zwarte raaf.jpg

'Diversity' is volgens Michiel de verzamelnaam voor de combinaties die in interieurs worden gemaakt tussen patronen uit allerlei culturen. "Zoals een Perzisch tapijt gecombineerd met regenbogen of een tijgerprint met Marokkaanse weefsels. Kleurrijk worden onze interieurs absoluut. Zelfs leer geven we de gekste kleuren, geel of blauw."

Als laatste noemt Michiel een opvallende trend: de populaire fantasyserie Game of Thrones. "Opgezette of kunststof raven, veren, bont, voiles, bordeauxrood en zware, donkere kleuren gaan we heel veel zien."

Erfstukken voor de toekomst

In al die overvloed is volgens Michiel het risico groot dat mensen vlot meedoen met trends en goedkope spullen aanschaffen, die ze na een jaar weer inruilen. "In het kader van ontspullen hoop ik dat mensen voor objecten van waarde gaan kiezen, waar ze lang van genieten, de erfstukken van de toekomst. Want zeg nou zelf: laat jij je kleinkinderen straks een Billy-boekenkast na? Investeer in kwaliteit voor later!”

Binnenkijken bij bewoners Grauwaart, Leidsche Rijn