Skip to content
opening_koningstunnel-1020790.jpg

Koningstunnel vijf weken eerder klaar dan gepland

28 augustus 2019, 01:00

De Koningstunnel in hartje Den Haag is weer open voor het publiek. Heijmans en Siemens wisten deze renovatieklus vijf weken eerder af te hebben dan oorspronkelijk gepland. Wethouder Richard de Mos (Buitenruimte) van Den Haag is zeer over te spreken over de goede samenwerking met Heijmans.

Wethouder Richard de Mos: "Het Consortium Siemens/Heijmans, wist de werkzaamheden zeer efficiënt te plannen en uit te voeren. Veel tijdswinst werd gevonden door de innovatieve manier waarop de systemen in de tunnel al getest konden worden, voordat de Koningstunnel dicht ging. Hiervoor werd een ‘digital twin’ gebruikt - een digitale kopie van de tunnel en meer dan veertig installaties en systemen. Dat de tunnel eerder opengaat, is goed nieuws voor mooie evenementen in de binnenstad zoals Cirque du Soleil in het najaar en Prinsjesdag in september."

De Koningstunnel is in 2000 in gebruik genomen. Na ruim 18 jaar dagelijks gebruik (20.000 voertuigen maken per dag gebruik van de tunnel) was de tunnel toe aan een grote renovatie om ervoor te zorgen dat de tunnel ook de komende jaren iedere dag gebruikt kan worden. De renovatie was ook nodig om de tunnel te laten voldoen aan de nieuwe eisen voor tunnelveiligheid.

Maar een tunnel renoveren doe je niet zomaar. Aan de renovatie van de Koningstunnel is sinds 1 maart 2019 gewerkt. Dat de werkzaamheden zeer voorspoedig zijn verlopen komt onder andere doordat er gebruik is gemaakt van een Digital Twin.

Chantal van Ravesteijn liep eerder dit jaar samen met projectmanager Jeffrey van Korlaar een rondje door de tunnel en kreeg uitleg over hoe Heijmans en Siemens de Digital Twin hebben gebruikt tijdens de renovatie van de tunnel.