Klimaatadaptief bouwen de nieuwe norm

Samen met 35 Zuid-Hollandse partijen ondertekent Heijmans het Convenant Klimaatadaptief Bouwen

4 oktober 2018

Nieuwbouwlocaties in Zuid-Holland zoveel mogelijk klimaatadaptief bouwen, zodat ze bestand zijn tegen weersextremen als gevolg van klimaatverandering. Dat is de gezamenlijke ambitie van 35 Zuid-Hollandse partijen, waaronder Heijmans, die op 4 oktober het Convenant Klimaatadaptief Bouwen ondertekenden. 

Bekijk het convenant

De Deltacommissaris stelde het onlangs ook in zijn advies: de woningbouwopgave moet klimaatadaptief worden ingevuld. Klimaatverandering heeft grote impact op onze leefomgeving; het aantal weersextremen neemt toe.

Zuid-Holland staat voor een grote bouwopgave – tot 2025 zijn er in de provincie 100.000 nieuwe woningen nodig. Deze beide ontwikkelingen gecombineerd, vergroten het verheffen van klimaatadaptief bouwen tot de nieuwe norm. Om dit te versnellen, willen de ondertekenaars een brede vernieuwing realiseren; van het ombuigen van ‘klassieke aanbestedingen’ tot nieuwe manieren van financiering, zoals een klimaathypotheek.

Heijmans heeft al veel ervaring opgedaan met klimaatadaptief bouwen en zet haar kennis graag in om een bijdrage te leveren aan de gezamenlijke ambities. 

Programma van eisen

In de nieuwe ontwerpprincipes voor klimaatadaptief bouwen worden uitgangspunten vastgelegd in een ‘programma van eisen’ die leiden tot minder wateroverlast en hittestress, minder langdurige droogte en bodemdaling, en meer biodiversiteit.

Ook willen de ondertekenaars binnen anderhalf jaar een methode opleveren, waarmee ze kunnen bepalen of een bouwproject voldoet aan de norm van klimaatadaptief bouwen. Het programma van eisen voor klimaatadaptief bouwen wordt vanaf begin 2019 gehanteerd, evenals een zogenoemd witboek met technische en economische mogelijkheden.