Karel de Grotelaan is mooiste zonnestroomproject

10 september 2015

De 14 huurwoningen aan de Karel de Grotelaan in Eindhoven is door het publiek verkozen tot mooiste zonnestroomproject van Nederland. De huizen zijn voorzien van een dakvullend zonnestroomsysteem dat er strak uitziet en reguliere dakbedekkingen overbodig maakt. Het systeem is gerealiseerd door AERspire en Heijmans, in opdracht van Woonbedrijf. De prijs is uitgeschreven door Energy Society Online (Ensoc). De huizen zijn onderdeel van de herontwikkeling van de Airey-wijk Genderdal, dat een van de duurzaamste wijken van Eindhoven moet worden.

AER esthetisch energiedak

AER (Aesthetic Energy Roof) is een esthetisch energiedak ontwikkeld door AERspire. Het levert een volledige dakoplossing en vervangt de functie van de dakpan. Het AER-dak is volledig opgebouwd uit glasplaat producten. Een flink deel van de besparing zit in de slimme ventilatie aan de onderzijde van de panelen. Hierdoor blijven de zonnepanelen koeler en hebben ze een hoger rendement. De woningen aan de Karel de Grotelaan garanderen onder meer door de plaatsing van de AER-daken een energievoordeel van meer dan de helft. De AER-daken zijn zo ontworpen dat het een homogene uitstraling heeft. Met 50 procent van de stemmen uit 10 genomineerden is de Karel de Grotelaan verkozen tot winnend project. Het project levert het bewijs dat woonlastenbesparing, comfort en esthetiek goed samen kunnen.

Zonnedak.jpg

De huizen zijn voorzien van een dakvullend zonnestroomsysteem dat er strak uitziet en reguliere dakbedekkingen overbodig maakt.

Woningen + app.jpg

Impressie van de huizen en de appartementen. "Dit wordt de duurzaamste wijk van Eindhoven."

Airey-wijk Genderdal Eindhoven: slim en duurzaam wonen

De 14 huurwoningen zijn onderdeel van de herontwikkeling van de Airey-wijk Genderdal in opdracht van Woonbedrijf. Hier worden verder nog 56 appartementen en 12 zorgappartementen voor ‘Groene Huurders’ met een duurzame woon- en leefambitie gerealiseerd. De wijk is uitgeroepen tot groene proeftuin om duurzame producten en technieken toe te passen. Hierbij zijn energienormen het uitgangspunt. Niet het huis en leefgedrag worden aangepast aan bestaande technieken, maar er worden nieuwe technieken ingezet die passen bij het dagelijks gebruik. Naast de realisatie van de woningen verzorgt Heijmans ook het onderhoud voor de duur van 15 jaar. In het contract zijn ontwerp, uitvoering, exploitatie en onderhoud optimaal op elkaar afgestemd. De laatste van 14 woningen wordt eind september aan Woonbedrijf overdragen. De appartementen worden eind 2015 opgeleverd.