Jong Heijmans kijkt voorbij Europese grenzen

Een Syriër die een helm opzet: dat associeer je onvermijdelijk met oorlog. Maar er is ook een vreedzame variant, weten ze bij Jong Heijmans. Verslag van een ontwapenend initiatief in Rotterdam.

21 augustus 2018

Een zomernamiddag. Het is druk op het terras aan de Rijnhaven. Links van de kade stuift een watertaxi voorbij. Rechts liggen de Fenixloodsen, industrieel erfgoed op Katendrecht dat Heijmans tot 212 huur- en koopappartementen omtovert. De sfeer op de kade: loungy, licht, luchtig.

Onder de bezoekers zijn zo’n vijftien leden van Jong Heijmans. Vandaag hebben ze grenzen verkend. Letterlijk: “Elk jaar organiseren we een goededoelenactiviteit”, vertelt Joost Ruiterkamp (28). Naast ontwikkelaar bij Heijmans Vastgoed, is hij voorzitter van Jong Heijmans. “Iemand opperde om vluchtelingen met een bouwkundige achtergrond uit te nodigen. Aan de hand van een project zouden we kunnen laten zien waar Heijmans voor staat en wat onze waarden en normen zijn."

"Met dat idee hebben we Vluchtelingenwerk Nederland benaderd. Die zagen ons initiatief zitten. Vandaag hebben we met vijftien statushouders (erkende vluchtelingen – red.) uit Syrië, Irak en Eritrea de Fenixloodsen bezichtigd. Hun beroepen? Van loodgieter tot projectmanager.” Voordat ze de steigers op gingen, voerden ze in de keet een gezamenlijke discussie aan de hand van stellingen over integriteit en veiligheid.

Gele helm

Een van de Syriërs die een helm opzette, is Mamoon (39). Hij woonde in Hama, een stad met 700.000 inwoners. Met zijn schoonzus en haar dochter vluchtte hij in zomer 2015 naar Nederland. Mamoons vakgebied is installatietechniek. “Ik werkte in Damascus en Aleppo. Vooral in villa’s: elektra, airco, internet en bewakingssystemen aanleggen. Maar de laatste jaren was ik zelf onderaannemer en supervisor van grotere projecten. Nu woon ik in Nederland. Mijn toekomst wil ik hier opbouwen. Ik wil graag aan het werk.”

De instroom van bouwkundig en technisch onderlegde migranten zou de diversiteit binnen Heijmans kunnen vergroten, bevestigt Joost. “Er zijn maar weinig collega’s met een niet-westerse achtergrond. Ik denk dat een tekort aan kennis van onze taal het grootste struikelblok voor migranten is. Sowieso zijn communicatieve vaardigheden bij Heijmans steeds belangrijker.”

20180717_heijmans_JH_DuoInterview_Fenix_R9B4115.jpg

Mamoon uit Syrië op de bouwplaats van de Fenixlofts. "Mijn toekomst wil ik hier opbouwen."

Geschiktheid

Aap, noot, misverstanden? Niet voor Mamoon, die in Rotterdam woont en na drie jaar redelijk Nederlands spreekt. Af en toe valt hij terug op goed Engels. Waar het nog aan schort, is een certificaat. “Mijn diploma’s zijn hier niet geldig.” Hij hoopt op een BBL-traject, waarbij de betrokkene vier dagen werkt en één dag leert. Het toekomstperspectief? De opleving van de economie wakkert de roep naar vakmensen aan, weet Mamoon.

In zijn ogen gloeit een vraagteken: kan Heijmans misschien iets voor hem betekenen? Joost met glimlach: “Op weg naar Rotterdam heb ik onze HR-afdeling al gebeld. Ze staan open voor kennismaking met statushouders. Maar ze moeten wel gecertificeerd en gemotiveerd zijn.” Logisch, vindt Mamoon. Geschiktheid is echt niet alleen een westers criterium. “Ik wil trouwens zeven dagen per week werken. Oh, kan dat niet? Gôh, jammer.”

Ongeluk

Een kubieke meter is overal een kubieke meter – van Amsterdam tot Aleppo. Maar tussen de bouwsector in Europa en de Arabische wereld zijn er vooral flinke verschillen “Alles is hier veel meer georganiseerd”, zegt Mamoon na zijn bezoek aan de Fenixloodsen. Het roept bewondering bij hem op. “Iedereen volgt regels, zowel binnen als buiten de bouw. Vooral de veiligheidseisen liggen hier hoog. Je hebt ze wel in Syrië, maar ze stellen minder voor. Vrijwel niemand houdt zich eraan.”

Ooit kukelde hij zelf van een steiger, vijf meter diep. Zijn werkgever vergoedde de röntgenfoto’s. Maar de week dat Mamoon bedlegerig was, kreeg hij niet doorbetaald. Een flink litteken op z’n rug herinnert hem er nog altijd aan. Toch zal een ongeluk hem niet snel meer overkomen; hij is veel oplettender geworden.

20180717_heijmans_JH_DuoInterview_Fenix_R9B4049.jpg

Pittig

Waarin de Arabische en Europese bouwwereld het meest overeenkomen, zijn de methodes en systemen. Ook in Syrië maken bouwers en installateurs vaak gebruik van de aanpak en producten uit het westen. “Techniek kun je sowieso leren”, zegt Joost. Volgens hem is het pittiger voor Mamoon en zijn landgenoten om vertrouwd te raken met de Nederlandse waarden en normen. “Dat begint inderdaad met ‘Veiligheid boven alles.’ Het houdt ook in dat je werk weigert als het niet veilig is. Daarnaast betekent Nederland: op tijd komen, afspraak is afspraak en afbellen als je ziek bent.”

Mamoon spreekt het allerminst tegen, in Nederlands noch Engels. Is er iets dat Heijmans van de voormalige Syrische vluchteling kan leren? Ja, zegt hij opgewekt: “Hoe je goedkoper kunt bouwen.” 

Blik op Heijmans: Bouwen in hartje Rotterdam
Blik op Heijmans: Bouwen in hartje Rotterdam
Blik op Heijmans: Bouwen in hartje Rotterdam

Nawoordje: inmiddels heeft de HR-afdeling van Heijmans positief op het cv van Mamoon gereageerd.