Innovatief asfalt voor gemeente Sittard-Geleen

Flexibel Recoflex zorgt voor minder hinder tegen lagere kosten

29 september 2016

De gemeente Sittard-Geleen is de eerste gemeente in Limburg waar het nieuwe innovatieve asfalt Recoflex is toegepast. Op de Bosweg in Geleen werd het asfalt vandaag aangebracht. Recoflex is door Heijmans ontwikkeld en vervangt versleten en kapotte asfaltlagen op wegen en wordt aangebracht op bestaande wegfunderingen. Doordat Recoflex flexibeler is dan normaal asfalt zijn minder asfaltlagen nodig.

Voordelen

"Sittard-Geleen maakt graag gebruik van innovatieve manieren om de openbare ruimte nog efficiënter in te richten", legt wethouder Leon Geilen (leefomgeving) uit. "Door een combinatie van minimale verkeershinder bij de uitvoering, lagere kosten door minder materiaal en minder slijtage bij het gebruik van de weg, biedt dit nieuwe asfalt alleen maar voordelen." Volgens Gerbert van Bochove van Heijmans is nu alleen tijd nodig voor het frezen en asfalteren, en niet voor het afgraven en aanleggen van een nieuwe fundering zoals nodig is bij de gebruikelijke opbouw met meerdere lagen asfalt. Dat scheelt in de kosten voor de gemeente, zorgt voor minder dagen verkeershinder en bespaart materiaal. Zo hoeft de Bosweg in Geleen maar anderhalve week afgezet te worden, terwijl dit bij de gebruikelijke reconstructie al gauw drie weken zou zijn.

Recoflex

Het nieuwe type asfalt Recoflex, is gebaseerd op de asfaltsoort Brugflex dat Heijmans toepast op stalen bruggen. Het is een asfaltlaag van 4,5 centimeter dik die eenvoudig meebuigt wanneer verkeer over de bestaande fundering rijdt. Met het nieuwe asfalt kan binnen enkele dagen een asfaltweg, klinkerstraat of zandweg worden geasfalteerd. Enige vereiste is dat deze wegen zijn aangelegd op een bestaande zogenoemde draagkrachtige ondergrond of fundering, die al sterk genoeg is om verkeer te dragen. Vooral wegen in woonwijken uit de jaren '60 en '70 zijn geschikt voor Recoflex.

Sinds 2015 is het innovatieve asfalt ook al ingezet bij werkzaamheden in de gemeenten Ede, Apeldoorn, Hilversum en Nijmegen. In totaal is zo’n 2740 ton Recoflex aangebracht.

Recoflex
Recoflex
Recoflex In praktijk