Waar voel jij je gezond?

'Blue zones' zijn plekken waar mensen gezond ouder worden, zoals het Italiaanse eiland Sardinië of Okinawa in Japan. Onze fotografen reizen kriskras door Nederland om bijzondere mensen, projecten en plekken vast te leggen. Wij vroegen hen daarom: wat is jouw blue zone? 

9 augustus 2018

Runner's high

Eendragtspolder, Rotterdam

Marc Blommaert: “Het is er rustig, open en weids, je hebt het gevoel frisse lucht in te ademen, maar het is middenin de stad: de Eendragtspolder tussen Rotterdam, Zevenhuizen en de Rottemeren. De polder is een combinatie van waterberging, natuur-, sport- en recreatiegebied. Als het straks weer met bakken uit de lucht valt, kan dit gebied tijdelijk 4 miljoen kubieke meter water opslaan. Belangrijk met dit veranderende klimaat!"

"Tegelijkertijd is het een favoriet Strava-gebied, ook voor mij. Ik loop er graag hard, het is de perfecte plek om goed in je runner’s high te komen. Je hoofd leeg te maken. Geen stoplichten, die lange, rechte stukken op verharde paden zijn fijn, ook voor fietsers. Tussen januari en maart wordt hier altijd fanatiek getraind voor de Rotterdamse marathon. Daarbij is het een goed triathlon-terrein: je kunt zwemmen in de Willem Alexanderbaan. Maar voor rustig wandelen en de hond uitlaten wordt de polder ook veel gebruikt.”

Op de mobiele app Strava houden sporters hun prestaties bij

Dichtbij de natuur

Zeepoort, Overveen

David de Jong: “Op de eerste en enige dag dat ik aan zee was dit jaar, reed ik weer onder de natuurbrug Zeepoort door. Dit is zo’n mooi kunstwerk, ik houd van de artisticiteit ervan. Met een brug op deze plek moet je voorzichtig zijn. Het ontwerp kan het landschap als het ware tegenwerken, of juist saai zijn. Mensen die er fietsen of lopen, zie ik altijd een foto ervan nemen. Ik neem aan dat de brug dus in de smaak valt."

Deze brug is ontworpen door Wurck en gebouwd door BallastNedam

"De combinatie van natuur en infrastructuur is hier echt knap gedaan. Ik vind het mooi dat deze leefomgeving voor mensen ook een plek is voor de natuur. De wegen zijn voor ons, maar de natuur is zo dichtbij, je zit er bijna letterlijk ‘op’. Het is echt een van de mooiste wegen die ik ken. Alle uitzichten vanuit de auto zijn prachtig en je ziet als het ware de jaargetijden aan je voorbij trekken. Als het dan toch moet, wegen door een natuurgebied aanleggen, doe het dan zo."

Hoe bouw je natuurinclusief?

"Dat die aaneengesloten natuurgebieden nodig zijn, zie je aan de talrijke reeën en herten in de Amsterdamse waterleidingduinen. Het zijn er teveel. Lig je op het strand, dan zie je edelherten met volle geweien door de duinen lopen! Dat klopt gewoon niet. Als we natuurgebieden nu vaker met elkaar in verbinding brengen, ligt de wereld aan hun pootjes.”

Oase in hartje stad

Het Funen, Amsterdam

Maikel Samuels: “Loop je vanuit Amsterdam het Funen binnen, dan betreed je een oase van rust. Letterlijk. Je vergeet dat je in de stad bent. Niet te hoge huizen, groen eromheen, meanderende paden, vogels en anderen dieren, speelgoed en mensen staan en zitten voor het huis. Dat verwacht je in een Vinexwijk en niet middenin de drukste stad van Nederland. Ik voelde me er heel prettig. Op allerlei plekken heb je leuke doorkijkjes. En ondanks dat er flinke huizen staan, kun je toch ver van je afkijken. Volgens mij komen je ogen tot rust, als je niet continu naar stenen hoeft te kijken."

"Ik vond het opzienbarend, zo’n gevoel heb ik in een woonwijk nog niet eerder ervaren. De meeste nieuwbouwwijken zijn inwisselbaar. Het Funen heeft juist een sterke identiteit. Mooie architectuur en het gebied is prachtig ingepast in de stad. Je kunt er heel eenvoudig met het openbaar vervoer heen reizen, winkels en culturele voorzieningen liggen om de hoek. Een stedelijke omgeving waarin je van alles kunt vinden. Kom je thuis, dan is die rust daar weer. The best of both worlds.”

Bossche High Line

Paleisbrug, ’s-Hertogenbosch

Rene Koster: "De Paleisbrug is ontworpen om het historische centrum van de stad en de Spoorzone van ’s-Hertogenbosch te verbinden. De brug is een park en voetgangersbrug in één en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap van de Bossche Broek en de Gement. De brug doet mij denken aan The High Line in Manhattan, New York. Dit is een park gelegen op een 2,3 kilometer lange verhoogde treinrails die in de jaren dertig van de vorige eeuw is aangelegd. s-Hertogenbosch is mijn favoriete groene stad waar je goed kan wandelen en zelfs dwars door het centrum kan kanoën."

"Een andere stad waarbij je met een paar stappen in het groen staat is Deventer. Zodra je de rivier de IJssel oversteekt sta je direct in een oud Hollands rivierenlandschap. Dit stukje Nederland is zo heerlijk authentiek en fotogeniek. Ik maak hier graag foto's. "

Uitnodigende verbinding

Natuurbruggen, Kennemerduinen

Martine Krekelaar: “Eén van de redenen waarom ik in Haarlem kwam wonen, is dat je zo op de fiets naar het strand kan. Misschien nog wel mooier is het duingebied van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar je dan doorheen komt. Op de hoge duintoppen kijk je uit over de voortdurend veranderende duinlandschappen en de zee. Het weidse uitzicht, de Hollandse luchten en de heerlijke zeelucht, ik kan er geen genoeg van krijgen!"

"De bruggen die de verbinding tussen stad en natuur mogelijk maken, zijn voor mij een perfect voorbeeld van een gezonde leefomgeving. Door de natuurbruggen Zandpoort, Duinpoort en Zeepoort is een aaneengesloten natuurgebied van meer dan zevenduizend hectare ontstaan; uniek voor Europa. Zo is de versnippering ongedaan gemaakt die de aanleg van wegen en een spoorlijn had veroorzaakt.

En de bruggen nodigen mensen uit met de fiets of met het openbaar vervoer te gaan, vanwege de mooie vormgeving. Vooral de Zeepoort is een echte eyecatcher! De bruggen zorgen ervoor dat wij ons kunnen verplaatsen, recreëren en wonen met zo min mogelijk overlast voor dieren. Ze geven planten en dieren, zoals de ree, wezel, hazelworm, zandhagedis en allerlei vlindersoorten, hun leefgebied weer terug.”

Deze brug is ontworpen door Wurck en gebouwd door BallastNedam.