Heijmans ONE testlab voor het Nieuwe Wonen op FabCity

11 april 2016

Op FabCity, de tijdelijke innovatiecampus op het Amsterdamse Java-eiland, start Heijmans met het testen van het nieuwe wonen. De Heijmans ONE is het platform voor dit onderzoek. In en aan het verplaatsbare huis komen diverse nieuwe technologieën en systemen die bijdragen aan een zelfstandig opererend huis en een betere besturing van het huis.

Heijmans wil met het onderzoek tijdens FabCity de interactie tussen verschillende systemen zien die voor het eerst samen worden gebracht in een huis. Welke invloed hebben zij met elkaar op het leven in het huis en hoe werken de systemen samen? Dit onderzoek sluit goed aan op de doelstellingen van FabCity.

Heijmans-ONE-Fabcity-2000.jpg

FabCity

FabCity is een onderdeel van het programma Europe by People, the Future of Everyday Living. Dit programma onderzoekt hedendaagse maatschappelijke vraagstukken met behulp van kunst en design en is georganiseerd rondom het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Dat houdt in dat meer dan twintigduizend politici en ambtenaren in onze hoofdstad neerstrijken. Ruim zes maanden lang is Amsterdam ook een ontmoetingsplaats voor kunst, cultuur, samenleving en innovatie. De tijdelijke FabCity op de kop van Java-eiland is een zelfvoorzienende samenleving waar jonge mensen – studenten, kunstenaars, start-ups en professionals – werken, creëren en onderzoeken en oplossingen presenteren voor de dagelijkse problemen die het leven in de stad met zich meebrengt.

Energie

Eneco is een van de partners van Heijmans in dit onderzoek en levert één van de eerste Tesla Powerwalls. Deze batterij voor huizen van Tesla maakt het mogelijk om opgewekte energie op te slaan voor later gebruik. De energie wordt opgewekt via de PV-panelen op het dak van de Heijmans ONE. Tegelijkertijd verzorgt Eneco dat het energieverbruik van het huis eenvoudig kan worden afgelezen via Toon. Op een aparte display wordt weergegeven hoeveel energie wordt opgewekt door de PV-cellen en hoeveel energie wordt opgeslagen in de Tesla Powerwall. Met Toon is onder andere ook de verwarming te bedienen.

Het overschot aan opgewekte energie kan worden geleverd aan het micro grid dat Zown, een start-up van Alliander, aanlegt. Een micro grid is een intelligent lokaal energienetwerk, dat zowel op het energienet kan worden aangesloten als zelfstandig kan opereren. In de Heijmans ONE zal grotendeels van de tijd een datascience student verblijven om alle data te analyseren.

Water

Hemel(s)water en PB International gebruiken de Heijmans ONE als platform om regenwater op te vangen, dit direct te filteren zodat er zuiver drinkwater ontstaat. Dit is voldoende om de woning van (drink-, douche en spoel-)water te voorzien. De bedenkers van Hemel(s)water willen een oplossing bieden voor het wereldwijde vraagstuk van levering van voldoende en gezond drinkwater door gebruik van regenwater in de stad. Waterschaarste is ook in Nederland een actueel vraagstuk. Het douchen in de Heijmans ONE wordt slimmer met de e-Shower. Deze douchekop van Hamwell bespaart tot 90% water ten opzichte van gebruikelijke douchekoppen.

Timelapse
Timelapse
Timelapse Heijmans ONE @ FabCity

Glow-in-the-dark

Voor de deur van de Heijmans ONE komt een Glow Playground van Van Vliet Buitenruimte te liggen. Deze straatbekleding geeft een extra dimensie aan het straatbeeld en is met ieder gewenst patroon in te vullen. Het rubber is geproduceerd uit hergebruikte Nike sportschoenen. De techniek om tot een glow-in-the-dark playground te komen is een samenwerking tussen Van Vliet Buitenruimte en Heijmans. Aan het speelveld komt dynamische verlichting te staan die het effect van het oplichten in het donker versterkt. Op de playground staan 3D geprinte plantenbakken uit de printer van het 3D Print Canal House. In de Heijmans ONE komen Philips Hue-lampen.

Download infographic