Vervangen sluisdeuren Oostsluis Terneuzen gestart

De oude sluisdeuren in de Oostsluis worden vervangen voor vier gerenoveerde sluisdeuren van 100 ton zwaar

14 oktober 2016

Heijmans is in opdracht van Rijkswaterstaat gestart met het wisselen van de sluisdeuren aan de kanaalzijde van de Oostsluis in Terneuzen. Door de werkzaamheden is de Oostsluis gestremd van vrijdag 14 oktober tot zondag 13 november. In deze periode worden de oude sluisdeuren vervangen door gerenoveerde deuren. De werkzaamheden zijn onderdeel van het project Meerjarig Onderhoud Westerschelde.

Uithijsen-Oostsluis.jpg

De oude sluisdeuren worden vervangen door gerenoveerde deuren.

Nieuwe besturing

Naast het vervangen van de sluisdeuren krijgt de Oostsluis nieuwe besturing, worden de twee bruggen, de deuren aan het binnen- en het buitenhoofd en de spui- en nivelleerinstallatie omgebouwd en worden de sluis en de bruggen geschikt gemaakt voor het bedienen op afstand vanuit de Nautische Centrale Terneuzen. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van het project Modernisering Objecten Bediening Zeeland (MOBZ), een project gestart vanuit Rijkswaterstaat om de sluizen op afstand te kunnen bedienen.

Uithijsen-Oostsluis-3.jpg

De 'oude' sluisdeur wordt uitgehesen.

Sluisdeuren-Oostsluis-6.jpg

Het inhangen van de eerste gerenoveerde sluisdeur

Eerder dit jaar verving Heijmans vier sluisdeuren, met ieder een afmeting van 13 bij 13,5 meter, van het buitenhoofd van de Oostsluis. De deuren werden verwijderd voor groot onderhoud zodat storingen in de toekomst voorkomen kunnen worden en de levensduur ervan kan worden verlengd. De verwijderde deuren zijn gerenoveerd in Moerdijk en voorzien van een nieuwe verflaag. Dezelfde deuren vervangen nu de sluisdeuren aan de kanaalzijde.

Meerjarig Onderhoud Westerschelde

Heijmans is op 1 januari 2014 in opdracht van Rijkswaterstaat gestart met het beheer en onderhoud van de vaarwegen van het waterdistrict Westerschelde. De Westerschelde is één van de drukst bevaren routes ter wereld. Diverse havens in Zeeland en die van Gent blijven bereikbaar door het beheer en onderhoud dat Heijmans verricht aan de Westerschelde. Het is niet alleen een kruispunt van weg- en waterwegen, maar ook van zoet en zout water. Met een eigen dynamiek.