Heijmans transformeert Grootlab in Amsterdam tot kunsthogeschool

25 juni 2015

Heijmans gaat in opdracht van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) het voormalige Shell-laboratorium verbouwen voor de komst van de Academie voor Beeldende Vorming en de masteropleidingen van de Theaterschool. De komst van de AHK-opleidingen in 2016 vormt een nieuwe impuls voor de culturele hotspot die zich in Amsterdam-Noord ontwikkelt. De Academie voor Beeldende Vorming en de masters van de Theaterschool (DasArts en de master of Choreography) voegen zich bij inspirerende (kunst)instellingen als EYE, Tolhuistuin, Adam Toren en Dansmakers. In het Grootlab wordt Broedplaats A-lab de directe buur van de AHK.

Grootlab_0597.JPG

Het voormalige Shell-laboratorium wordt herbestemd tot kunsthogeschool. De verbouwing is begin 2016 gereed.

Transformatie

Heijmans voert alle bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden uit die benodigd zijn voor de renovatie en de uitbreiding van het gebouw (kwadrant 1) met onder andere theaterzalen. Midden in het pand worden een aantal centrale ruimten gecreëerd waar studenten les krijgen, kunnen studeren of elkaar kunnen ontmoeten. De werkzaamheden zijn medio juni gestart en zijn naar verwachting begin 2016 afgerond. De contractwaarde van deze transformatie bedraagt circa €4 miljoen. Architectenbureau Fritz en Gent-Monk Architecten zijn verantwoordelijk voor het ontwerp.

Over Grootlab en AHK

Het voormalig Grootlaboratorium van Shell bestaat uit drie vleugels en wordt hergebruikt met nieuwe functies. Naast de broedplaats A-Lab en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten wordt in de laatste vleugel het Clink Hostel gerealiseerd.

De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten is een hbo-instelling voor kunstvakonderwijs op bachelor- en masterniveau. Naast de Academie voor Beeldende Vorming en de Theaterschool bestaat de hogeschool uit het Conservatorium van Amsterdam, de Nederlandse Filmacademie, de Academie van Bouwkunst en de Reinwardt Academie.