Heijmans restaureert
22 gebouwen Fort Vechten

29 april 2013

Heijmans heeft van de Provincie Utrecht opdracht ontvangen voor de restauratie en consolidatie van in totaal 22 gebouwen die deel uitmaken van Fort Vechten. 11 van deze gebouwen behoren tot een denkbeeldige strook van 80 meter breed die dwars door het gebied loopt. Binnen deze strook worden de bouwwerken in oorspronkelijke staat hersteld. Daarbuiten worden gebouwen geconsolideerd, waardoor deze behouden blijven in de huidige staat. Het resultaat: een opvallend contrast tussen vroeger en nu, dat soms zelfs in één gebouw zichtbaar wordt.

Fort Vechten 2.JPG

Fort Vechten is gelegen op een fort- eiland en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). De Hollandse Waterlinie is bedacht in 1598 (Prins Maurits) en vormde meer dan 350 jaar de hoofdverdediging van Nederland. Fort Vechten is gebouwd tussen 1867 en 1870 en is één van de fraaiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De linie is nu een Nationaal Landschap van 50.000 hectare met 50 forten, 7 vestingsteden, sluizen en dijken. Deze waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en is genomineerd voor de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Specialistenwerk

Een project als dit is specialistenwerk, dat groot vakmanschap en kennis van materialen en technieken vergt en zal worden uitgevoerd door Heijmans Restauratiewerken. Heijmans is ook verantwoordelijk voor de engineering van het project. Tot de gebouwen die worden aangepakt behoren onder andere een toegangsgebouw, keermuren, een reduit, een loods, remises en koepelkazematten. Bijzondere accenten in het werk worden gevormd door het vele smeedijzer en natuursteen. Een echte blikvanger is de gietijzeren trap in het reduit. Veel origineel houtwerk blijft behouden en luiken, kozijnen, hang- en sluitwerk worden deels in koper uitgevoerd. Ook wordt spuitbeton in combinatie met vlamstralen toegepast. Extra uitdaging vormt de aanwezigheid van vleermuizenpopulaties en beschermde flora en fauna. Het uitvoeren van grondwerken vindt plaats onder archeologische begeleiding. De werkzaamheden gaan op 1 mei van start en duren circa 1 jaar.

Fort Vechten 1.JPG

Nationaal Waterlinie Museum

Heijmans heeft een grote betrokkenheid bij Fort Vechten, waar we sinds 2010 al diverse restauratiewerken hebben uitgevoerd. Het is ook de plek waar Heijmans momenteel het Nationaal Waterlinie Museum bouwt. Het nieuwe museum wordt een culturele, recreatieve en educatieve plek voor bezoekers uit binnen- en buitenland. De centrale expositie van het museum komt in een nieuw ondergronds paviljoen.