Heijmans restaureert Appelmarktbrug in Schiedam

9 februari 2015

Heijmans gaat in opdracht van de Gemeente Schiedam de monumentale Appelmarktbrug uit 1860 restaureren. De werkzaamheden bestaan uit het conserveren van de brug (hameipoorten en ballasten), het leuningwerk en de draagconstructie. De gietijzeren lantaarns worden in oude staat hersteld. De houten brugdekdelen worden vervangen en voorzien van een nieuwe antislip laag. Door het winterse weer werd de brug spiegel glad. Dit heeft onlangs nog veel overlast veroorzaakt bij bewoners en bezoekers van de Lange Haven. De opdracht heeft een contractwaarde van circa €143.000 en de werkzaamheden starten begin maart.

Appelmarktbrug2.jpg

De Appelmarktbrug (1860) is één van de drie gietijzeren ophaalbruggen in Schiedam | Foto: FaceMePLS

In gebruik blijven

Heijmans heeft de opdracht gekregen op basis van de beste EMVI-score. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd zodat de brug langer in gebruik kan blijven voor voetgangers en het dagelijkse fietsverkeer. De fasering zorgt er bovendien voor dat de omgeving, het wegverkeer en de scheepvaart zo min mogelijk hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Appelmarktbrug

De Appelmarktbrug is een Rijksmonument en is één van de drie gietijzeren ophaalbruggen in het centrum van Schiedam. De brug is gebouwd rond 1860 en is een beeldbepalend element in het Schiedamse straatbeeld. Wanneer een boot door de haven vaart, wordt deze brug door twee brugwachters met de hand omhoog getrokken. De gietijzeren ophaalbruggen zijn de oudste voorbeelden in Nederland van dubbele (giet)ijzeren ophaalbruggen.