Heijmans ONE genomineerd voor Dutch Design Award

8 juni 2015

De selectiecommissie van de Dutch Design Award heeft de Heijmans ONE uitgeroepen tot een van de finalisten in de categorie ‘Habitat’. Heijmans ONE, het verplaatsbare huis voor éénpersoonshuishoudens, is een idee en initiatief van Heijmans. Het ontwerp is van Moodbuilders Architecture. Op 24 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de Awardshow van de Dutch Design Week in Eindhoven.

Heijmans ONE neemt het in de eindstrijd op tegen Agora 2014 Espace Public (Inside Outside), het Paviljoen van Bahrein (Anne Holtrop), Pani Ambachtsschool (Schilderscholte Architecten) en het plafond van de Markthal (Arno & Iris / MVRDV).

DDA15.jpg

De finalisten van de Dutch Design Award in de categorie 'Habitat'.

Selectiecommissie

De categorie ‘Habitat’ behandelt ontwerp en inrichting van de private en openbare ruimte die de kwaliteit van leven ten goede komt. Heijmans ONE raakt binnen deze categorie meerdere relevante onderwerpen. Zo citeert de selectiecommissie:

“Dit project behandelt braakliggende terreinen zonder bestemming, de toename in het aantal eenpersoonshuishoudens en het gebrek aan betaalbare woningen. Doordat de initiator zelf een ontwikkelaar is, draagt deze ook de zorg voor wat er na oplevering met de woningen gebeurt. Een gedurfd project, dat gemeenten uitdaagt anders te kijken naar de regels met betrekking tot huisvesting."

Heijmans ONE

De Heijmans ONE is het verplaatsbaar huis voor éénpersoonshuishoudens en verbindt de behoefte van jonge professionals aan een volwaardig eigen huis met de uitdaging om binnenstedelijke gebieden, die wachten op een definitieve bestemming, tijdelijk te activeren. Het idee voor de Heijmans ONE werd geboren in 2013. Voor het eerste ontwerp het licht zag is een gedegen onderzoek naar de doelgroep uitgevoerd, waarna ook een beter ontwerp kon worden gemaakt. Sinds de plaatsing van de twee prototypes op Zeeburgereiland in Amsterdam is het huis getest door proefbewoonster Carmen Felix en verder geoptimaliseerd. Met potentiële partners, gemeenten en investeerders voeren we gesprekken over het vervolg. Afgelopen week was de ONE live te bewonderen tijdens de Provada in Amsterdam. Momenteel staat één van de prototypes in Breda.

Dutch Design Awards

Heijmans is geen onbekende voor de Dutch Design Awards. Vorig jaar was het 3D Print Canal House van DUS Architects en Heijmans ook genomineerd in de categorie Habitat. in 2013 won Heijmans de Best Client Award met het Nationaal Militair Museum en in 2012 won de Smart Highway van Studio Roosegaarde en Heijmans in de categorie Best Future Concept.

Dutch Design Awards toont en beloont jaarlijks het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. Met de prijsuitreiking, een tentoonstelling tijdens Dutch Design Week en de uitgave van het Dutch Design Jaarboek is DDA een platform voor Nederlands design in de volle breedte. De Dutch Design Awards kent dit jaar elf prijzen toe in zes categorieën. Het werk van alle finalisten en winnaars van de DDA 2015 is te bekijken tijdens de tentoonstelling van 18 tot en met 26 oktober op Strijp T in Eindhoven.