Heijmans legt verdubbeling N381 aan

Betere bereikbaarheid en verkeersveiligheid van en in de regio 

24 mei 2018

Heijmans gaat in opdracht van de Provincie Fryslân de extra verdubbeling van de N381 tussen Donkerbroek en Oosterwolde realiseren. De contractwaarde van deze design & construct opdracht bedraagt ruim € 18 miljoen.

Het totale traject omvat een lengte van circa 8 km. De weg wordt aangepast van 1x2 rijstrook naar 2x2 rijstroken (100 km/uur). Daarnaast worden 5 kunstwerken aangepast op de 2x2 situatie.

Door tot Oosterwolde

De N381 loopt van Drachten naar de Drentse grens en is een belangrijke weg voor het verkeer tussen Zuidoost Fryslân en Drenthe. De weg gaat op dit moment vlak voor Donkerbroek terug van 2x2 rijstroken naar 1x2 rijstroken.

In de toekomst loopt de verdubbeling door tot Oosterwolde. Ook worden de onderdoorgang ’t West, fietstunnel ‘t Hoogezand, autotunnel Balkweg, brug Lochtenrek en viaduct Drie Tolhekken aangepast.

De provincie trekt de verdubbeling van de N381 door, voor een nog betere bereikbaarheid en verkeersveiligheid van en in de regio. Dit gebeurt met respect voor flora en fauna en samen met de omgeving. De opdracht is ook mede gegund op basis van EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving): het waarborgen van een goede doorstroming , beperken van hinder en bereikbaar houden van de omgeving zijn belangrijke criteria voor deze opdracht.

Beperken hinder

Heijmans heeft een plan van aanpak uitgewerkt met twee afsluitingsmomenten in de weekenden. Daarmee blijft de N381 tijdens de werkzaamheden altijd berijdbaar, met uitzondering van de twee weekenden.

Planning

Ontwerp en voorbereidingen vinden komende maanden plaats, de uitvoerende werkzaamheden starten naar verwachting in het najaar van 2018. Halverwege 2020 rijdt het verkeer dan via een dubbelbaanse N381 van Donkerbroek naar Oosterwolde.