Heijmans bouwt veilige wieleromgeving in Limburg

26 januari 2017

Heijmans gaat in opdracht van de Gemeente Sittard-Geleen de veilige wieleromgeving op de Sportzone Limburg realiseren. Iedereen met een wielerhart, van topsporter tot liefhebber, kan vanaf juni 2017 gebruik maken van de meest innovatieve en grootste veilige wieleromgeving van Nederland. Met de realisatie van de veilige wieleromgeving wordt de positie van Limburg als dé wielerprovincie van Nederland (inter)nationaal verder versterkt.

De gemeente Sittard-Geleen heeft partijen via een aanbesteding uitgedaagd om te komen tot een innovatieve en excellente wieleromgeving waar trainen, testrijden en competitie mogelijk zijn. Heijmans deed het beste voorstel en scoorde maximaal op de onderdelen 'uitdaging, uitstraling en beleving'. De werkzaamheden starten per direct. De oplevering is voorzien op 26 mei 2017. De omvang van de investering bedraagt €1,9 miljoen. De Provincie Limburg en Gemeente Sittard-Geleen dragen gelijkelijk bij aan het project.

683-VWO Sportzone Sittard-Perspectief-2000.jpg

Veilige Wieleromgeving

De veilige wieleromgeving biedt uitdagende parcoursen in een unieke en hoogwaardige sportomgeving. Op een gebied van 6 hectare wordt in het voorjaar van 2017 door Heijmans een 3,15 kilometer lang parcours aangelegd. Verschillende soorten wegdek, hoogteverschillen en technische bochten maken het mogelijk om in de diverse Limburgse landschappen een gevarieerd aanbod aan parcoursen met verschillende technische moeilijkheidsgraden te realiseren. De hoogteverschillen variëren van vals plat met een hellingspercentage van 1 tot 2,5% tot buitencategorie met een hellingspercentage van maximaal 22,5%. Op de wieleromgeving kunnen vijftig verschillende parcoursen worden uitgezet. Zes verschillende parcoursen zijn tegelijkertijd te gebruiken. Hierdoor kunnen een veelheid doelgroepen tegelijkertijd gebruik maken van de veilige wieleromgeving in Sittard-Geleen. Van kinderen tot senioren en van beginners tot absolute professionals.

Uitstraling

In de veilige wieleromgeving worden verschillende landschappen nagebootst, om de beleving voor de renners zo realistisch mogelijk te maken. Gekozen is voor de typerende landschapskenmerken van Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. Zo is het parcours in ‘Noord-Limburg’ overwegend open. Water en licht slingerende bomenrijen staan voor ‘Midden-Limburg’. In ‘Zuid-Limburg’ zit de uitdaging veel meer in de hoogteverschillen.

Wereldklasse

Sportzone Limburg in Sittard-Geleen wil uitgroeien tot een wereldklasse test- en trainingscentrum voor alle onderdelen van de wielersport. De veilige wieleromgeving is daarin een belangrijke stap. Het parcours zorgt voor de aanwas van nieuw talent. En er kunnen wielerwedstrijden worden gehouden, zonder dat dit overlast veroorzaakt. De opening vindt plaats in juni. De Veilige Wieleromgeving vormt dan meteen het decor voor de International Team Challenge (ITC). Een compleet nieuwe wedstrijd, waarbij de beste ploegen ter wereld drie dagen lang deelnemen aan een sprintwedstrijd, een klimkoers en een ploegenachtervolging. Het event wordt wereldwijd live uitgezonden op tv, met beelden en data vanaf de fiets. Met dit topevenement worden Sportzone Limburg en Sittard-Geleen wereldwijd op de kaart gezet.

Bekijk de 360 graden beleving