Heijmans koploper in de 'Forest 50'

21 september 2015

FSC Nederland publiceert vandaag de eerste editie van de Forest 50. In deze ranking worden de vijftig grootste bouwbedrijven beoordeeld op de toepassing van duurzaam hout en de communicatie hierover. Heijmans en VolkerWessels kwamen als beste uit de ranking; zij eindigden op een gedeelde eerste plaats. Met deze ranking wil FSC Nederland een impuls geven aan meer transparantie over het gebruik van hout uit verantwoord beheerde bossen.

Tabel social media final.jpg

Transparantie

De verduurzaming van inkoopketens staat in steeds meer sectoren in de aandacht. Zo ook in de bouwsector. Een groot deel van de bouwbedrijven in Nederland is nog niet transparant over het totale percentage duurzaam hout dat zij toepassen. FSC Nederland verwacht dat in de toekomst steeds meer bouwbedrijven hiermee aan de slag gaan. Het gebruik van enkel nog duurzaam hout zou al lang gemeengoed moeten zijn, vindt de organisatie. “De top van de bouwsector doet het over het algemeen goed, bij een groot deel van de overige bedrijven is het voor buitenstaanders onduidelijk hoe goed of slecht zij presteren,” zegt FSC-netwerkmanager Roel Nozeman.

"We laten de branche zien dat het uitsluitend toepassen van duurzaam hout goed mogelijk is"

Koplopers

Robert Koolen, directeur Strategie en Innovatie van Heijmans: “Het winnen van de ranking Forest 50 is een mooi voorbeeld van onze resultaten binnen het structurele duurzaamheidsbeleid. We laten de branche zien dat het uitsluitend toepassen van duurzaam hout goed mogelijk is.” Lars van der Meulen, Corporate Social Responsibility Manager VolkerWessels: “Het mooie aan een dergelijke ranking is dat het laat zien dat ons beleid niet alleen bij beloftes blijft: we doen echt wat.”

Criteria

In de ranking van Forest 50 kon Heijmans in totaal 100 punten verdienen. Naast FSC- en PEFC-certificering zijn transparantie over het totaal percentage ingekocht duurzaam hout en de online communicatie en in jaarverslagen belangrijke criteria. Ook waren er onder andere punten te verdienen met het uitvoeren van bouwprojecten met een aantoonbaar aandeel duurzaam hout. Heijmans en VolkerWessels behaalden beiden het maximaal aantal punten.