Joint venture met Barclays voor DBFMO projecten

28 juni 2013

Heijmans en Barclays Infrastructure Funds Management (BIF) gaan samenwerken in de joint venture Heijmans Capital BV voor de financiering van DBFMO (design, build, finance, maintain, operate) projecten. De samenwerking is gericht op het delen van risicodragend vermogen en kennis die benodigd is bij DBFMO projecten, al vanaf de tenderfase. De in het voorjaar gesloten intentieovereenkomst is uitgewerkt in een definitieve samenwerking waarbij het project Nationaal Militair Museum in Soesterberg als eerste direct in de joint venture wordt ondergebracht.

Heijmans en BIF zien de markt voor PPS / DBFMO projecten, met name vanuit opdrachtgevers als de Rijksgebouwendienst en Rijkswaterstaat, toenemen. De samenwerking zorgt ervoor dat de combinatie in staat is in te spelen op deze marktontwikkeling en elkaar in te versterken vanuit individuele kracht: BIF als fondsbeheerder en Heijmans als bouwer.

De joint venture heeft betrekking op de lange termijn risicodragende financiering van DBFMO projecten en staat daarmee los van de kernactiviteiten van Heijmans, namelijk bouwen, ontwikkelen en exploiteren. Heijmans Capital BV richt zich op projecten in Nederland en België. Bij nieuwe projecten participeert BIF voor 80% en Heijmans voor 20% in Heijmans Capital BV. Beide partijen zijn gezamenlijk vertegenwoordigd in het bestuur.

Over Barclays Infrastructure Funds Management
Barclays Infrastructure Funds is een fondsbeheerder, opgericht in 1996. Bifm richt zich op infrastructuur en utilitaire projecten in het Verenigd Koninkrijk en Europa, tevens richt zij zich op energieprojecten met vergelijkbaar rendement-risicoprofiel. In het fonds zijn meer dan 200 projecten opgenomen met een gezamenlijke waarde van ruim €1 miljard. Recent kondigde 3i Fund een onherroepelijk bod op BIF aan.