Heijmans partner in Hart van Zuid Rotterdam

18 februari 2016, 19:50

Heijmans en Ballast Nedam worden partners in de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid in Rotterdam. De Rotterdamse gemeenteraad is akkoord met de financiële toets en daarmee kan Heijmans toetreden tot het consortium. Onder opdrachtgeverschap van de gemeente Rotterdam werken de partners aan de vernieuwing en versterking van het gebied rondom het Zuidplein en Ahoy.

Het werk voor Heijmans en Ballast Nedam beslaat onder andere vastgoedontwikkeling, utiliteitsbouw en onderhoud tot in 2043 met een waarde van circa €200 miljoen. Het ondertekenen van de financieringsovereenkomst is voorzien in het eerste kwartaal van 2016.

overzicht.jpg

De metamorfose moet Hart van Zuid economisch, sociaal en cultureel versterken. De veranderingen zijn straks in heel Rotterdam Zuid merkbaar.

Breed programma

Tijdens de meerjarige gebiedsontwikkeling ondergaat Ahoy een forse uitbreiding met een internationaal congrescentrum, muziekhal, bioscoop en hotel. De Gooilandsingel wordt de verbindende, autoluwe schakel van Hart van Zuid. Aan het nieuwe Plein op Zuid verrijst een kunstenpand met bibliotheek en theater. Daarnaast wordt het winkelcentrum Zuidplein gerenoveerd, uitgebreid en toegankelijker gemaakt door een betere aansluiting op de Gooilandsingel. Het nieuwe vijftig meter zwembad Charlois wordt ingepast in het huidige deelgemeentekantoor. Bovendien krijgt het gebied veel betere en gebruiksvriendelijkere verbindingen; zo wordt het OV-knooppunt van metro en bus vernieuwd.

Hart van Zuid Rotterdam impressie Heijmans Ballast Nedam (1).jpg

Met haar besluit geeft de Rotterdamse Raad aan dat zij de gemeentelijke projectbegroting voldoende solide vindt om de realisatiefase in te gaan. De verbrede basis van het consortium staat garant voor continuïteit, inhoudelijke versterking van het projectteam en een evenwichtigere risicospreiding in de orderportefeuille voor partijen. De planning is dat de eerste werkzaamheden in het tweede kwartaal van 2016 starten.