Stadion WK Hockey in recordtempo gebouwd

30 april 2014

In recordtempo heeft Heijmans Sport een kaal parkeerterrein omgebouwd tot compleet (tijdelijk) hockeystadion met een capaciteit van 5.000 toeschouwers, naast het Kyocera Stadion in Den Haag. Vandaag (woensdag 30 april) wordt dit stadion officieel geopend door drie hockey-internationals. In beide stadions wordt tussen 31 mei en 15 juni de Rabobank World Cup Hockey 2014 gespeeld.

Medio maart is Heijmans gestart met de bouw van het zogeheten GreenFields stadion, dat is vernoemd naar de leverancier van het kunstgras waarop tijdens het WK in totaal 76 interlands worden gespeeld. Bij de aanleg van dit veld heeft Heijmans een nieuwe onderlaag toegepast: drain beton. Deze vinding van Heijmans zorgt voor een betere water-afvoer en lagere kosten dan de gebruikelijke onderlaag van Zoab. Drain beton wordt inmiddels toegepast op meerdere velden in en om Den Haag.

Greenfields Stadion
Greenfields Stadion
Greenfields Stadion De bouw

Na goedkeuring van het veld is gestart met de bouw van de tribunes. Daarbij werd na amper drie weken het hoogste punt bereikt, op woensdag 2 april . Op maandag 28 april wordt het stadion opgeleverd. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het internationale hockey dat voor een dergelijk evenement in zo'n relatief korte tijd een zo groot tijdelijk stadion wordt gebouwd. Na het WK wordt dit hele stadion afgebroken en komt er weer een parkeerterrein.

Behalve voor het GreenFields stadion, zorgt Heijmans ook voor de ombouw van het Kyocera-stadion, de thuisbasis van voetbalclub ADO Den Haag. Tijdens het WK Hockey tovert Heijmans dit stadion binnen 3 dagen om tot een hockeyveld, wat betekent dat de volledige (kunst)grasmat wordt vervangen. Kunstgras voor hockey moet namelijk aan andere eisen voldoen dan kunstgras voor voetbal. Na het WK wordt de voetbalmat erin teruggelegd. Het Kyocera Stadion biedt plaats aan 15.000 toeschouwers.