Fijn wonen, nu en later

Met OnbezorgdWonen wil Heijmans bijdragen aan de groeiende wens en politieke opdracht om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Marloes van der Meulen stond aan de wieg van dit woonconcept: “Als je huis met je mee verandert, kun je er nu én later op een fijne manier in wonen.”

23 maart 2018

Toen Marloes een jaar geleden begon bij Heijmans, was haar duidelijk dat ze iets wilde betekenen in de veranderende vraag naar passende woningen, met name voor de groeiende groep 55-plussers. Marloes: "Die groep mensen koopt vaak nog één keer een nieuwe woning, bijvoorbeeld als de kinderen het huis uit zijn. Het zijn mensen die midden in het leven staan, nog werken, verre reizen maken en heel actief zijn."

Welke opties biedt OnbezorgdWonen?

"Daarbij past absoluut geen woning met aanpassingen die ze misschien pas over twintig jaar nodig hebben. Maar ze willen wel zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ook een noodzaak met dit regeringsbeleid. Zo bedachten we een woningconcept dat antwoord geeft op de vraag: Hoe kun je gezond oud worden in je eigen huis? En dat werd OnbezorgdWonen."

rkp-h-marloes-029.jpg

Marloes is gefotografeerd in De Hooge Riet, een voormalig sanatorium in Ermelo dat Heijmans zal herbestemmen tot woningen. Heijmans is bij De Hooge Riet verantwoordelijk voor de acquisitie en de verkoop van de woningen, met architectenbureaus Fritz, De Zwarte Hond en H+N+S wordt de transformatie in gang gezet.

Badkamer boven of beneden?

De eerste huizen volgens dit concept worden gebouwd in Uden. Op het eerste gezicht een hele normale patiowoning, met een tuin die qua afmeting behapbaar is. "Het aanpassend vermogen van de woningen zit ‘m zowel in de indeling als in de techniek. De aansluitingen zijn zo gemaakt dat je ervoor kunt kiezen om slaap- en badkamer boven te maken, maar ze kunnen ook op de begane grond worden ingepast.

Met de mogelijkheid om je bad te verruilen voor een inloopdouche en deuren die breed genoeg zijn voor een rolstoel, mocht je ineens je heup breken. Verder is er extra ruimte die je kunt indelen zoals jij wilt, bijvoorbeeld als een logeer- of hobbykamer", legt Marloes uit.

Gezichtsherkenning

Daarnaast maakt het huisbesturingssysteem dat er standaard in zit, het mogelijk dat de huizen nu vooral luxe en comfortabel zijn, terwijl eenvoudige uitbreidingen er later voor zorgen dat bewoners thuis kunnen blijven wonen. Marloes: "Nu is het gewoon fijn als het licht aangaat zodra je de wc binnenkomt, dat je via een camera vanuit je luie stoel kunt zien wie er op de stoep staat en dat je je waterverbruik gemakkelijk kunt monitoren."

"Maar als je later die techniek uitbreidt, zorgt het systeem ervoor dat je kinderen een seintje krijgen als je een tijdje de wc of het water niet hebt gebruikt en gaat de voordeur door middel van gezichtsherkenning vanzelf open voor de thuiszorg als je ziek in je bed ligt."

"Je koopt geen woning, maar de dienst ‘wonen’"

Marloes geeft aan dat het belangrijk is dat mensen nu al bekend en vertrouwd zijn met de techniek van het huisbesturingssysteem. "Als mensen nu al wennen aan die techniek, kunnen ze daar op latere leeftijd gemakkelijk mee overweg."

Verder ontwikkelen

De lancering van het label OnbezorgdWonen is slechts het begin van een grotere ontwikkeling, vertelt Marloes. “Heijmans wil een voorloper zijn op het gebied van zorgvastgoed. Het is zeker de bedoeling om dit concept samen met bewoners en andere partijen, van gemeenten tot thuiszorgorganisaties, verder te ontwikkelen. Het concept biedt nog veel meer mogelijkheden.”

rkp-h-marloes-242.jpg

“Ik kan me voorstellen dat we bijvoorbeeld voor bewoners die dat willen, adviseren op basis van hun verbruik hoe ze energie kunnen besparen of goedkoper kunnen inkopen. Wat dat betreft leveren we met OnbezorgdWonen geen woningen meer, we leveren de dienst ‘wonen’. Waar we dus ook na de verkoop nauw bij betrokken blijven.”