Gebouw ministeries van VWS en SZW heropend door Koning

11 november 2015

Met het plaatsen van zijn handtekening bij een kunstwerk heeft Z.M. Koning Willem-Alexander op dinsdag 10 november het gezamenlijke gebouw van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) officieel heropend.

Na de heropening kreeg de Koning onder begeleiding van de ministers Edith Schippers (VWS) en Lodewijk Asscher (SZW) een rondleiding door het gebouw. Er werd gestart bij het in de centrale hal (Atrium) gelegen Petit Café, dat wordt geëxploiteerd door een zorginstelling voor verstandelijke en meervoudige gehandicapten. Daarna vervolgde de rondleiding met een bezoek aan een aantal etages van beide ministeries en langs de flexwerkplekken, waarbij de Koning een toelichting kreeg op de architectuur van het interieur.

koning-opent-resident.jpg

Heropening De Resident met v.l.n.r. minister Edith Schippers (VWS), Koning Willem-Alexander en minister Lodewijk Asscher (SZW). Beeld: rijksoverheid.nl

Koning-opent-Resident-2-2000.jpg

Tijdens de rondleiding kreeg de Koning een toelichting op de architectuur van het interieur.

Verbonden

Heijmans renoveerde de gebouwen Helicon en Castalia, beide onderdeel van De Resident, in het centrum van Den Haag. Belangrijk onderdeel van de opdracht was de nieuwbouw van een atrium, dat beide gebouwen met elkaar verbindt. De renovatie en nieuwbouw zijn integraal uitgevoerd, Heijmans was verantwoordelijk voor zowel de bouwkundige als installatietechnische voorzieningen. Architectenbureau cepezed (atrium en ontwerpcoördinatie) en HofmanDujardin (interieur) waren verantwoorlijk voor het ontwerp. De renovatie maakt het mogelijk dat de ministeries van VWS en van SZW het gebouw nu samen gebruiken.

Flexwerken

In het gebouw van de twee ministeries staat het Nieuwe Werken centraal. De ambtenaren hebben geen eigen vast bureau en vaste telefoon meer, maar nog wel een 'eigen' etage met hun naaste collega's. Zij kunnen op die etage of elders in het pand terecht op flexibele werkplekken. Die variëren van open ruimtes waar meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen werken, tot meer besloten flexibele werkplekken, waar in stilte gewerkt of vergaderd kan worden. Door dit 'flexwerken' kunnen meer mensen met minder ruimte toe. Momenteel werken er 2700 ambtenaren op 2400 flexwerkplekken in De Resident.