Fort bij Vechten wint Gulden Feniks 2016

23 juni 2016

Het project Fort bij Vechten heeft de NRP Gulden Feniks 2016 gewonnen. Uit de acht inzendingen in de categorie ‘gebiedstransformatie’ werd Fort bij Vechten door de jury als winnaar aangewezen. De keuze viel op dit project vanwege de vindingrijke en gewaagde ingreep van de onbegroeide strook, diagonaal over het fort. Heijmans was zowel betrokken bij de restauratie van diverse gebouwen op het fort als bij de realisatie van het nieuwe Waterliniemuseum.

Lovende woorden

De jury was te spreken over de herbestemming van het Fort: “Wie zoiets moois van een dichtgegroeid fort weet te maken, en op zo’n aansprekende manier het verhaal weet te vertellen over de betekenis die het fort ooit had, verstaat zijn vak. Het is fraai te zien hoe in deze strook van 80 bij 450 meter nauwgezet alle oorspronkelijke profielen zijn hersteld. Juist dit contrast maakt duidelijk hoe het fort eruit gezien moet hebben bij de ingebruikname.”

WLM-hoofdbeel-2.jpg

In de patio van het museum ligt een 50 meter lange maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die handmatig onder water te zetten is.

Waterliniemuseum-Fort-Vechten-26.jpg

Het contrast van de 80 meter brede strook maakt duidelijk hoe het fort eruit gezien moet hebben bij de ingebruikname.

Icoon

Fort bij Vechten is omgetoverd tot het Waterliniemuseum van Nederland. Een deel van de 22 gebouwen, die door Heijmans gerestaureerd zijn in twee fasen, hebben een museale functie gekregen. In het museum wordt het verhaal verteld van het water als bondgenoot van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de andere linies. Het museum is tevens door Heijmans gebouwd en heeft een unieke vorm gekregen, ontworpen door architect Anne Holtrop. Volgens het masterplan van Rapp+Rapp is een strook van 80 meter breed, dwars over het fort, volledig gerestaureerd in de staat van 1880. De strook laat bezoekers het verschil zien tussen toen en nu. Fort bij Vechten is daarmee dé plek waar oud en nieuw elkaar ontmoeten.

Een strook van 80m breed, dwars over het fort, is volledig gerestaureerd in oude staat

NRP Gulden Feniks

De onafhankelijke stichting NRP (Nationaal Renovatie Platform) reikt de NRP Gulden Feniks ieder jaar uit aan de beste renovatie- en (gebieds)transformatieprojecten van Nederland. NRP Gulden Feniks is een prijs om van te leren. De projecten worden geanalyseerd op belangrijke aspecten en trends. De maatschappelijke opgave om de levensduur van de bestaande omgeving te verlengen en de gebouwen en gebieden te verduurzamen is enorm. De onafhankelijke stichting NRP bevordert het duurzaam gebruik van de bestaande omgeving en het imago van transformatie en renovatie door belangenbehartiging, inspiratie en kennisdeling.