Feestelijk openingsweekend Waterliniemuseum

5 oktober 2015

Het weekend van 10 en 11 oktober staat in het teken van de feestelijke opening van Waterliniemuseum Fort bij Vechten. Naast de permanente tentoonstellingen zijn er veel extra activiteiten te doen en beleven. Van voorstellingen, historische beelden en filmpjes, eenmalige rondleidingen en avondopenstelling tot diverse kinderactiviteiten.

Marian van Deurzen van het Waterliniemuseum:

“Met man en macht is er gewerkt om de tentoonstellingen in te richten en de puntjes op de 'i' te zetten. We zijn trots op het resultaat. De permanente tentoonstellingen in het nieuwe museumgebouw, ‘Romeins Vechten’, ‘Lummelen in de linie’ en ‘Krachtpatsers in de natuur’ zijn klaar om bezoekers te ontvangen. Al deze tentoonstellingen geven een mooi beeld van 2.000 jaar geschiedenis van het fort, de natuur en de waterlinies."

Het verhaal over de Waterlinie

De tentoonstelling ‘Sterk Water’ is een interactieve ontdekkingstocht waarin van alles te weten is te komen over de Waterlinies. Mensen uit verschillende tijden nemen de bezoekers mee in hun belevenissen. In de tentoonstelling ‘Romeins Vechten’ is te zien hoe de mensen in die tijd leefden en werkten. In ‘Lummelen in de linie’ laat soldaat Geert Been de bezoekers ervaren hoe het was om soldaat te zijn op Fort bij Vechten in de periode van de Eerste Wereldoorlog en te wachten op een vijand die niet kwam.

WLM-hoofdbeel-2.jpg

In de patio van het museum ligt een 50 meter lange maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die handmatig onder water te zetten is.

Heijmans en Fort bij Vechten

Heijmans is al sinds 2012 betrokken bij de restauratie van Fort bij Vechten en de bouw van het nieuwe Waterliniemuseum. Voor de restauratie van het fort is teruggegrepen op de originele bestekken en tekeningen. Ieder detail is met uiterste precisie gecontroleerd voordat het werd gerestaureerd of getransformeerd. Het nieuwe museum is achter de bomvrije kazerne in het landschap verscholen. De organische vorm en betonnen uitwerking van het gebouw zijn uniek in de wereld. Komend jaar blijft Heijmans het technisch beheer en onderhoud aan het Waterliniemuseum uitvoeren.

Plattegrond-Waterliniemuseum-openingsweekend.jpg