Experimenteren en veel schakelen

“Niemand wil thuiszitten” - bouwen in coronatijden 

22 april 2020

Op tijd opleveren aan opdrachtgevers en huizenkopers; daar doen Heijmans-woningbouwteams alles voor. Het coronavirus gooit veel overhoop, van planningen tot werkwijzes, maar overal valt een mouw aan te passen. Drie collega’s vertellen hoe ze dit doen.

Danny Wondergem, uitvoerder

Op de bouwplaats van Het Dukdalf in Harlingen was het wel even schakelen voor Danny en zijn team, toen de overheid in korte tijd een serie maatregelen afkondigde om besmetting met ‘t coronavirus tegen te gaan. “We moesten in een keer veel voor elkaar hebben. Je wil er toch alles aan doen om het werk te laten doorgaan.” Corona overviel de wereld, zegt Danny. “Dus voor iedereen besefte dat dit een serieuze zaak was en alle neuzen dezelfde kant op stonden, waren we een paar dagen verder. Ik moest de jongens meenemen in de redenen achter bepaalde maatregelen én ze wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid.”

Als uitvoerder vraagt hij zijn medewerkers gewoontes aan te passen die ze al tientallen jaren hebben. “Ik ben zelf ook een gewoontedier. Iemand op de schouder slaan kan niet meer. Anderhalve meter afstand houden voelt koel en afstandelijk, maar ja, het is even niet anders.”

Harlingen-Het Dukdalf-Heijmans Woningbouw Noord luchtfoto.jpg

Door VOF Zuiderhaven (Heijmans en woningcorporatie De Bouwvereniging) worden 99 sociale huurappartementen gebouwd op het voormalige Dukdalf-terrein in Harlingen.

Danny heeft de bouwplaats goed gereorganiseerd. “De schaftkeet is aangepast, collega’s eten aan de koppen van de tafels en er gaat niemand tussen zitten. Je kijkt met andere ogen naar de werkplek. Al lukt niet alles: je zet geen delen van steigers af, want vluchtwegen moet je open laten. We werken veilig of we werken niet; dat blijft het belangrijkste motto om na te leven.”

Zijn team houdt de moed er goed in. “Iedereen wil het werk klaar hebben, thuis zitten doen we niet graag. Ik blijf nuchter en realistisch. Ik heb er alles aan gedaan om een veilige bouwplaats te creëren, de laatste stappen – afstand houden bijvoorbeeld – is je eigen verantwoordelijkheid.”

"Thuis zitten doen we niet graag", vertelt Danny.

Janus Dortmans, uitvoerder

Toen de eerste besmettingen bekend raakten, maakte Janus Dortmans zich flink zorgen. Wat als straks de bouw zijn project Mariënkroon in Berkel-Enschot dicht moest? Dat gebeurde niet, maar zijn dochter kon niet meer naar de opvang. Dus nu werkt Janus een dag per week thuis, als het rooster van zijn vriendin, die in de zorg werkt, daarom vraagt. Zijn collega Michiel Klaasen van het nabijgelegen project Abdijhof zat in hetzelfde schuitje en ze besloten op de thuiswerkdagen voor elkaar in te vallen.

“Omdat we allebei conceptwoningen bouwen, lijken processen en detailleringen erg op elkaar”, legt Janus uit. “Niet dat het gemakkelijk is: nu zijn we allebei met twee projecten bezig, terwijl je er aan een al je handen vol hebt. Dus nu is het helemaal rennen, vliegen en de hele dag schakelen. Pittig.”

Janus regelde snel de extra faciliteiten om zijn collega’s te helpen de RIVM-maatregelen na te leven: een extra schaftkeet en sanitairwagen, extra zeep en papieren handdoeken en een verhoogde schoonmaakfrequentie. Nu het buiten mooi weer is, lukt het de teams goed om op afstand van elkaar te schaften. “Bij winters weer had ik nóg een keet moeten plaatsen, waar ik eigenlijk geen plek voor heb.”

Janus Dortmans bouwplaats Koningsoord Berkel Enschot april 2020 1.jpg

Collega's Janus Dortmans en Michiel Klaasen helpen elkaar in de uitvoering van de projecten Mariënkroon en Abdijhof in Berkel-Enschot.

“Loop ik buiten, dan ben ik alerter op de gezondheid van de jongens op de bouwplaats dan eerst”, vertelt Janus. “Normaal sla je geen acht op hoesten of niezen, maar nu let je daar scherp op. Ik heb nog niemand weg hoeven sturen, al zou dat moeilijk zijn, want deze jongens willen het liefst doorwerken.”

Materiaallevering

Wat Janus een hoop kopzorgen gaf, waren de bouwmaterialen uit het buitenland. “De bakstenen moesten uit Spanje komen en toen gingen er grenzen dicht. Na heel veel bellen met de leverancier is het gelukt, per sms hield hij me op de hoogte van de route van de vrachtwagen. Een andere partij stenen die later zou komen, heb ik naar voren gehaald. Die sla ik hier ergens wel op. Ik gooi m’n planning vaak om in deze tijd”, lacht Janus.

De bouwplaats is voorzien van allerlei communicatiemiddelen die de medewerkers herinneren aan de maatregelen om besmetting met het coronavirus tegen te gaan.

Dirk-Jan Bax, ontwikkelaar

Vlak voor de verkoop van project Kade Zuid in Zutphen zou starten, legde het coronavirus het openbare leven lam. Dirk-Jan Bax zag meteen dat het belangrijkste moment van zijn werk, het project naar potentiële kopers brengen, niet een fysieke bijeenkomst zou zijn. Met online marketeer Wout-Jan Duits en commercieel manager Martine Habers zette hij de stap naar een digitale variant, een primeur in vastgoedland.

In twee weken organiseerden zij een livestream met dezelfde ingrediënten als een traditionele verkoopstart: een goede verbeelding van de 111 appartementen en beantwoording van vragen. “De start verkoop is zowel voor mij als voor geïnteresseerde bezoekers altijd een bijzonder moment”, legt Dirk-Jan uit. “Als ontwikkelaar is zo’n project je kindje, je kent iedere woning uit je hoofd. Dat enthousiasme geef je op zo’n bijeenkomst mee aan mensen. Het leukste wat er is, want je werkt mee aan een grote beslissing in iemands leven: het kopen van een huis.”

Visual van Kade Zuid en Dirk-Jan Bax tijdens de livestream van de start verkoop.

Om het project toch goed aan de mensen te presenteren, besloten Dirk-Jan en zijn collega’s een online 3D-maquette van de woningen laten maken en die op te nemen in de livestream. Nooit eerder gedaan door hen, toch wilden ze het proberen. “De kijkers konden het project en de appartementen zo heel goed ervaren", vertelt de ontwikkelaar. "De fraaie filmpjes uit de 3D-maquette vormden een mooie afwisseling tussen de artist impressions en de woningplattegronden. Maar vooral het uitzicht op de haven en de IJssel vanaf het balkon was uniek. Onbetaalbaar.”

Van de 360 kijkers hoorden ze achteraf dat deze de filmpjes heel prettig vonden, omdat ze rustig terug te kijken zijn en er geen twijfel is over de informatie. Vragen die binnenkwamen, zijn razendsnel beantwoord door het team: van twee uur na de livestream tot de ochtend daarop.

Gelukkig

Dirk-Jan wil vaker gebruik maken van ‘de kracht van bewegend beeld’. “We weten nu hoe het moet, dus de volgende keer kost het minder tijd. Ik ben blij dat we dit hebben geprobeerd, ook al lag mislukking op de loer. Op deze manier kan ik toch m’n vak uitoefenen, want ik houd er ongelooflijk veel van om mensen gelukkig te maken met een fijne woning.”