Ertussenuit

Remko van Bakel, Astrid Neefs en Perry van Wijk vroegen en kregen van Heijmans de ruimte om hun dromen waar te maken. Waarom hebben ze dat nodig en wat levert het hen (en Heijmans) op? 

22 oktober 2019

Astrid Neefs Heijmans Ruimte voor je droom 4.jpg

Met de camper richting India

Omgevingsmanager Astrid Neefs vertrekt met vriend en omgebouwde legerwagen richting het oosten. Misschien bereiken ze India, misschien ook niet. Vrijheid is het doel, dus alles is goed. Op 1 september 2020 meldt Astrid zich weer bij haar leidinggevende. 

“Eind vorig jaar kochten we een oud legervoertuig en bouwden we deze om tot een comfortabel huisje. Daarmee gaan we richting het oosten. We rijden waarschijnlijk een deel van de zijderoute richting India en dan weer terug via een noordelijker route, misschien via Kazachstan. Maar we beginnen met een rondje Nederland. Ons doel is vrijheid voor een jaar."

Astrid: "Reizen is goed voor iedereen"

"Omdat mijn vriend zijn baan heeft opgezegd, is dit een goed moment om weg te gaan. Hij wil wellicht iets anders, ik wil juist graag bij Heijmans blijven werken. Het is een mooi bedrijf en er zijn genoeg doorgroeimogelijkheden.

Dus informeerde ik een half jaar geleden naar de mogelijkheden van onbetaald verlof. Bij HR reageerden ze daar super enthousiast op. Echt fijn. Ik wist dat er mogelijkheden waren, maar je weet nooit precies hoe het zit. Mijn leidinggevende zou het uiteraard ook goed moeten keuren en er was toestemming van de directie nodig voor het aannemen van een collega die mij kan vervangen. Dat was geen probleem, want ik zat op een combinatieproject en mijn werk kon worden overgenomen. Dus niet veel later kreeg ik een brief thuis met toestemming. Ik liep nog wel even langs de pensioenafdeling: zij maakten inzichtelijk wat een jaar onbetaald verlof voor effect heeft op mijn pensioen, echt top.

Waar ik vooral naar uitkijk, is dat we straks onderweg zijn en we langzaam het landschap en de cultuur zien veranderen. En dat we dan uiteindelijk de hectiek van India inrijden. De bus parkeren in een drukke stad of op een klif staan met zover je kunt kijken natuur om je heen.

Ik denk dat reizen goed is voor iedereen. Het geeft je een open blik, een dosis geduld en een aanpakkers-mentaliteit. Alleen het klussen aan de bus heeft me al zo veel gebracht. Ik had zoiets nog nooit gedaan, maar door het werken met m’n handen heb ik geleerd door te zetten, en te accepteren dat niet altijd alles gaat zoals je wilt.

Soms vragen mensen me of ik niet bang ben dat ik na dit jaar geen zin meer heb om te werken. Daar ben ik totaal niet bang voor. Ik vind mijn werk hartstikke leuk en wil graag iets bijdragen, aan Heijmans en aan de wereld. Na terugkomst denk ik juist heel veel zin te hebben om weer aan de slag te gaan.”
Perry van Wijk Heijmans kabels leidingen Ruimte voor je droom 2.jpg

Een duurzaam huis bouwen

Perry van Wijk, adviseur Kabels & Leidingen, woont in een portocabin op een kavel in Almere. Daar bouwt hij zijn nieuwe huis. Deze zomer nam hij zes weken verlof om de gevel van de houtskeletbouwwoning af te timmeren.

“Twee jaar geleden kochten we grond in Oosterwold, waar bewoners zelf het gebied mogen ontwikkelen. Je bepaalt zelf de kavelgrootte en legt samen met de buren de weg aan. Ons huis is ontworpen door een architect, zo groen als mogelijk binnen het budget dat we hebben. Het is een houtskeletbouwwoning, geplaatst op de betonnen fundering. Aansluitend nam ik zes weken verlof op, om de gevel af te timmeren."

Perry: "Ik ben blij dat het kan"

"Dat het mogelijk zou zijn om zo lang verlof op te nemen, had ik niet verwacht. Vrij nemen bij Heijmans? Dat kan in de bouwvak. Toen ik met een manager sprak over het bouwen aan mijn huis en dat ik er graag voor langere tijd aan zou willen werken, zei hij: 'Als je dat wilt, moet je dat doen'. Had hij dat niet gezegd, dan weet ik niet of ik dit traject had ingezet. Maar ik ben heel erg blij dat het kan.
Door zes weken aaneengesloten aan mijn huis te werken, kan de gevel voor de herfst zijn afgebouwd. Gelukkig hoef je dat niet uit te leggen als je voor een bouwer werkt.

Eigenlijk hoefde ik voor dit verlof weinig te regelen. Er is tijdelijk iemand aangesteld om mijn taken waar te nemen en in overleg met HR keek ik hoe ik mijn vakantiedagen het beste kon inzetten. Een ander goed advies van hen was: eerst vrije dagen kopen en je individueel budget bewaren voor als je nog extra verlofdagen wilt. Dat is flexibeler dan andersom.

Het klinkt misschien gek, maar voor het bouwen van dit huis is geen planning. Dat geeft alleen maar stress, want ik kan toch niet harder werken dan ik nu doe. Ik heb wel een technische opleiding en veel kluservaring, maar huizen bouwen is niet mijn vak. Verrassingen komen er dus zeker aan. Daarom wacht ik met bestellen van de badkamer tot ik zeker weet dat een bepaalde datum op een normale manier haalbaar is.

Omdat ik naast het huis in aanbouw woon, kan ik ieder vrij uur besteden aan de bouw. Maar ik gun mezelf ook ontspanning. Natuurlijk wil ik het huis af, maar dat hangt niet op de twee uur per week dat ik op de borstelbaan ga skiën. En als het nodig is, neem ik misschien volgend jaar nog wel een keer zes weken.”
Remko van Bakel Heijmans Woningbouw Ruimte voor je droom 2.jpg

Rondje Europa

Remko van Bakel las in de krant over een maandenlange camperreis. Hij liet het aan zijn vrouw zien en een paar dagen later hadden ze het er nog over. Toen wisten ze: dat gaan wij ook doen. Dus vertrok de bouwplaatsmanager voor vier maanden met zijn gezin richting het zuiden.

“Tijdens het plannen maken twijfelde ik er eigenlijk nooit aan of ik wel vier maanden verlof zou kunnen opnemen. Ik wist wel dat het wat ongewoon was, maar heb het toch besproken met mijn leidinggevende. Twee jaar van tevoren al, en ieder half jaar bespraken we het opnieuw. Toen er een half jaar voordat we wilden vertrekken een nieuw project in beeld kwam, gaf ik duidelijk aan wat mijn reisplannen waren. Gelukkig viel onze reis tijdens een rustige fase van het project, zodat een collega mijn taken tijdelijk waar kon nemen."

Remko: "Ik kwam als een ander mens terug"

"Vanuit Heijmans kreeg ik veel goede adviezen: de salarisadministratie hielp me met een plan rondom de inzet van ouderschapsverlof en extra vakantiedagen en ik kon mijn leaseauto tijdelijk inleveren, zodat die niet vier maanden ongebruikt op de oprit zou staan.

Het doel van deze reis was om als gezin een mooie ervaring op te doen. En dat is gelukt. Voordat we vertrokken, zetten we stipjes op de kaart bij plekken die we wilden zien. Die stipjes verbonden we met elkaar en dat is de route geworden. Via Frankrijk de kustlijn van Portugal en Spanje af, oversteken naar Sardinië en Corsica, door Italië naar Slovenië en via Hongarije, Slowakije en Oostenrijk terug via Duitsland.

Meestal keken we niet meer dan twee of drie dagen vooruit. We werden wakker, haalden brood en na het ontbijt zagen we wel wat de dag bracht. Van tevoren vond ik het wel spannend dat we zo lang dicht bij elkaar zouden zijn. Zou dat niet teveel zijn, zou ik niet na een paar weken terug willen? Maar dat was absoluut niet het geval. Het was heerlijk ontspannen en ik durf te zeggen dat het ons als gezin dichter bij elkaar heeft gebracht. Ik heb mijn kinderen, die toen 1,5 en 4 jaar waren, tijdens de reis echt leren kennen.

Toen het einde van de reis in zicht kwam, kreeg ik weer zin om te gaan werken. Ik denk wel dat ik anders ben teruggekomen op mijn werk. Ik relativeer meer, heb meer het besef dat je werkt om te leven en niet leeft om te werken. In het normale leven zit je vast in een ritme: wij hebben ons werk, de kinderen gaan naar school. Het is heel fijn om dat even te doorbreken. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar als je je dromen uit wilt laten komen, moet je een plan maken en buiten de standaard denken. Dan maak je dingen mee. Zo bleek Slovenië heel onverwacht het mooiste land van onze reis.

Een van de dingen die ik daar heb gedaan en waar ik vaak aan terugdenk, is paragliden. Dat zou ik van tevoren nooit bedacht hebben. Maar als je ineens op een van de mooiste paraglideplekken ter wereld terechtkomt, dan moet je ervoor gaan. En ben je ineens een fantastische ervaring rijker.”

In goed overleg

Er even tussenuit om de wereldzeeën te bevaren of je eigen droomhuis te bouwen? In goed overleg is er veel mogelijk, vertelt HR-manager Jet Bolder.

“Bij Heijmans zijn we makers van een gezonde leefomgeving, dat begint met gezonde medewerkers. Onderzoeken over betrokkenheid en productiviteit in relatie tot verlof, tonen aan dat het heel goed voor je is om vaker verlof te nemen of er langer tussenuit te gaan. Daarna ben je frisser en kun je met meer energie weer aan het werk. Dus die mogelijkheid geven we graag, aan iedereen: van bouwplaatsmedewerker tot Raad van Bestuur."

Jet: "Ruimte voor gesprek"

"Er zijn richtlijnen rondom onbetaald verlof, bijvoorbeeld over wat er gebeurt met een leaseauto als je langere tijd weg gaat. Maar in principe bekijken we altijd in goed overleg wat er mogelijk is. Ga je langer dan drie maanden weg, dan kunnen we niet garanderen dat je terug kunt naar je eigen baan, maar we hebben een inspanningsverplichting en gaan ervan uit dat het lukt. We gunnen je die tijd niet voor niets.

Wat je precies gaat doen tijdens een langer verlof, maakt ons niets uit. Maar eigenlijk heeft iedereen een goed verhaal. Voor een paar maanden onbetaald verlof moet je namelijk eerst serieus sparen, daar heb je dus goed over nagedacht. En natuurlijk willen we dat mensen na hun verlof ook echt weer terugkomen bij Heijmans. Het mooie van dit bedrijf is dat mensen hier vaak lang werken. Dan kan het heel goed voorkomen dat je een keer de ruimte nodig hebt voor iets anders. Het is mooi dat je daar dan over in gesprek kunt gaan.”