Eerste pilot met 'glowing lines' in Oss

11 april 2014

Donderdag 10 april zijn de eerste Glowing Lines op de N329 bij Oss (Noord-Brabant) officieel geopend. Het kunstwerk is ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde en aangelegd door Heijmans. Daarmee heeft de N329 de eerste pilot van de lichtgevende snelweg ter wereld. De Glowing Lines zijn onderdeel van het internationaal bekende en prijswinnende concept ‘Smart Highway’. Met dit concept voor de intelligente wegen van morgen werken Roosegaarde en Heijmans samen aan de innovatie van het Nederlandse landschap waarin poëzie, design, technologie, veiligheid en een energieneutrale toekomst samenkomen.

Sinds de jaren ‘80 wordt er al geschreven over intelligente wegen, echter de focus op innovatie lag tot nu toe vaak bij de auto. Met de ‘Glowing Lines’ wordt de weg duurzaam, veiliger én poetisch gemaakt. Roosegaarde en Heijmans hebben een lichtgevende belijning ontwikkeld die zich overdag oplaadt en ‘s avonds oplicht. Voor ontwerper Daan Roosegaarde zijn de ‘Glowing Lines’ echte Nederlandse landschapskunst met hun ‘Zen-achtige lijnen van licht’. Daarnaast is het een duurzaam alternatief voor plekken waar geen conventionele verlichting aanwezig is en geven ze automobilisten houvast, omdat het verloop van de weg zo duidelijk te zien is.

Onderweg naar de toekomst
Om dit innovatieve kunstwerk tot stand te brengen is er op de N329 een pilot van twee maal 500 meter ‘Glowing Lines’ gerealiseerd. Geplaatst nabij knooppunt Paalgraven bij afslag Oss is het de entreepoort voor de Weg van de Toekomst. Opdrachtgevers van de pilot zijn de gemeente Oss en de provincie Noord-Brabant, initiatiefnemers van de N329 Weg van de Toekomst. Het proefproject is mede tot stand gekomen dankzij advisering en financiering door het bkkc, brabants kenniscentrum kunst en cultuur. Iedereen kan vanaf nu deze unieke pilot de komende vijf jaar ervaren als het eerste onderdeel van ‘Smart Highway’. In 2014 zal deze pilot zich internationaal uitbreiden.

Samen het Nederlandse landschap innoveren
De samenwerking tussen Roosegaarde en Heijmans is een voorbeeld voor alle sectoren die innovatief willen blijven. De kunst en de interactiviteit van Studio Roosegaarde en de specialistische kennis en de ervaring van Heijmans haalt het beste van twee werelden naar boven. Hoewel de verschillen tussen de bedrijven groot zijn, delen zij hun voornaamste doel: het innoveren van het Nederlandse landschap.

Eerste weg
Eerste weg
Eerste weg Met glowing lines