Eerste Heijmans ONE huizen op Zeeburgereiland

4 december 2014

Proefbewoonster Carmen Felix heeft na haar housewarming haar intrede genomen in haar Heijmans ONE huis op Zeeburgereiland in Amsterdam. Carmen test en beoordeelt het huis voor de duur van drie maanden samen met mensen van Heijmans. Op Zeeburgereiland staan nu twee proefhuizen. Heijmans ONE is een verplaatsbaar huurhuis voor jonge eenpersoons huishoudens. Op basis van de bevindingen van Carmen zal het team van Heijmans het concept door ontwikkelen voor de markt.

Carmen past uitstekend bij de doelgroep waar Heijmans ONE zich op richt. “28 Jaar, een full time baan, eigenlijk alles in m’n leven op orde, maar moeite om een woning te vinden die daar bij past. Ik woon nu nog met een vriendin in het huis waar ik als student ook al woonde. De Heijmans ONE sluit precies aan op dat probleem”, zo verklaart ze zelf. Carmen Felix kwam uit ruim 230 sollicitaties op de vacature voor de eerste proefbewoner van Heijmans ONE als beste uit de bus.

Carmen Felix
Carmen Felix
Carmen Felix Eerste proefbewoonster

Feest en dialoog

De eer was aan Eric van der Burg, wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam, om samen met Carmen de start te markeren voor de woonproef van Heijmans ONE op Zeeburgereiland. Daarna leidde Carmen de wethouder rond in haar eigen gloednieuwe tijdelijke onderkomen. De housewarming, aangekleed met live muziek, vuurkorven en glühwein, stond in het teken van jonge alleenstaande starters op de woningmarkt. Zij kregen de gelegenheid om een gesprek aan te knopen met de wethouder over hun behoefte aan goede huurhuisvesting in de stad.

Heijmans ONE

Heijmans ONE speelt in op het tekort aan goede betaalbaar huurhuizen voor jonge, stedelijke starters. Deze veelal net afgestudeerden dreigen op de woningmarkt tussen wal en schip te vallen. Volgens het CBS telt deze doelgroep in 2050 circa 700.000 personen. Daarnaast biedt Heijmans ONE door zijn verplaatsbaarheid een goede oplossing voor leegstaande gebieden in steden. Zodra permanente nieuwbouwopgaven zijn gestart kunnen de ONE’s in een dag worden vervoerd en herplaatst op een andere locatie. De huizen zijn bedacht en ontwikkeld door Heijmans. Het ontwerp is van Moodworks Architecture.

Voortgang

De gemeente Amsterdam geeft met de plaatsing van de eerste twee Heijmans ONE huizen op Zeeburgereiland een positief signaal af over de mogelijkheden van het woonconcept voor de markt. Heijmans heeft de locatie op Zeeburgereiland voor tenminste drie maanden toegewezen gekregen van de gemeente, met optie op verlening. Na de testresultaten van Carmen start Heijmans in 2015 met de afzet van de eerste Heijmans ONE-huizen in Nederland.