Eerste composiet sluisdeuren in Wilhelminakanaal Tilburg

12 oktober 2015

Heijmans en Boskalis hebben twee composiet sluisdeuren in de nieuwe Sluis III in het Wilhelminakanaal in Tilburg ingehangen. De sluisdeuren zijn 5 meter hoog en 6,50 meter breed. Beide bedrijven werken in opdracht van Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg aan verbreding en verdieping van het Wilhelminakanaal, zodat er in de toekomst ook klasse IV-schepen doorheen kunnen varen. Medio januari 2016 zullen ’s werelds grootste composiet sluisdeuren in Sluis III worden geplaatst.

Wilhelminakanaal-Tilburg-Sluizen-Heijmans-3.jpg

De composiet sluisdeuren zijn 5 meter hoog en 6,50 meter breed.

Betrokken partijen hebben bewust gekozen voor sluisdeuren van composiet, omdat ze licht, onderhoudsarm en makkelijk te verplaatsen zijn. De totale levenscyclus van de sluisdeuren is langer dan honderd jaar, wat scheelt in onderhoudskosten en ten goede komt aan de beschikbaarheid van de sluis.

Naast het realiseren van Sluis III wordt nog een sluis en een zwaaikom aangelegd. Heijmans voert samen met Boskalis de werkzaamheden uit. FiberCore Europe ontwerpt en realiseert in totaal acht composiet sluisdeuren voor het project. Aansluitend zal constructiebedrijf Hillebrand de sluisdeuren afbouwen en installeren. De nieuwe sluis III van het Wilhelminakanaal in Tilburg wordt medio januari 2016 voorzien van de grootste sluisdeuren van composiet ter wereld. De deuren zijn ca. 13 meter hoog en ca. 10.50 meter breed.

Wilhelminakanaal-Tilburg-Sluizen-Heijmans-2.jpg