Dutch Design Week: 10 tips

17 oktober 2014

De 13e Dutch Design Week is een feit: van 18 tot en met 26 oktober biedt de Dutch Design Week een podium van internationale allure voor ontwerpers en kunstenaars en is het de verbindende factor tussen design, technologie en mensen. Ook Heijmans geeft acte de présence bij dit inspirerende event, nu voor het 3e jaar op rij. Na de Smart Highway en de award voor Beste Opdrachtgever is Heijmans dit jaar vertegenwoordigd met het verplaatsbare éénpersoonshuis Heijmans ONE en is het 3D Print Canal House genomineerd voor een award in de categorie 'habitat'. Maar er is veel meer te zien en te beleven. Wij zetten 10 interessante ontwerpen en evenementen voor je op een rij.

1: Kinegrity - Energy producing structure

Kinegrity.jpg

Kinegrity is een systeem waarbij een KINEtische (dynamische) lichtgewicht constructie is opgebouwd volgens het tenseGRITY principe van trek in de kabels en druk in de kolommen. Door de integratie van een lichtgewicht kabel constructie en het richten van zonnepanelen, kan er tot 50% meer schone energie opgewekt worden, met minder materialen. Kinegrity toont een overkapping van negen bij negen meter, waarbij 21 kolommen door een waterdicht membraan heen steken en zonnepanelen naar de zon richt. De panelen worden gedraaid, door met vier motoren aan kabels te trekken en op deze manier de kolommen met zonnepanelen te kantelen. Een ‘eyecatcher’ voor duurzaamheid en innovatie.

Te bekijken op het SPACE S terrein, Torenallee 36. Meer info >>

2: '24 mm' - Arend Groosman

24mm-Arend Groosman.jpg

’24mm’ is een project bedacht door kunstenaar Arend Groosman. Sinds 2004 werkt hij aan zijn mobiele en transformeerbare wereld. 24mm is een modulair systeem dat zijn naam ontleent aan de afmetingen van het materiaal waar het systeem uit bestaat: latten met een dikte van 24 x 24 millimeter. Het basisidee van '24mm' is om microarchitectuur te realiseren, al dan niet in combinatie met interieur toepassingen. Het doel van deze combinatie is het ontwerpen van ruimtes die naar wens kunnen worden getransformeerd.

Te bekijken in het Klokgebouw. Meer info >>

3: Project EGG - Michiel van der Kley

Project-Egg-800.png

Project EGG gaat over 3Dprinten, de kracht van delen en co-creëren, over nieuwe manieren om te maken en samen te werken. Project EGG is een gebouw, bestaande uit 4760 ’stenen’. Alle stenen zijn uniek. Ze worden één voor één ge-3D-print. De stenen worden geprint door 3Dprinters van over de hele wereld. Alle stenen samen, in de juiste volgorde geplaatst, vormen dit paviljoen. Je kunt ‘een steentje’ bijdragen door zelf een steen te printen of door een steen financieel te adopteren.

Te bekijken in het Designhuis, Stadhuisplein 3. Meer info >>

4: Waterland-huisje

Waterland-huisje.jpg

Waterland-huisje is een piepklein huis, de Nederlandse exponent van de ‘tiny house movement’. Geïnspireerd op de traditionele bouwkunst van de Zaanstreek en vernoemd naar Waterland, de streek vlak boven Amsterdam. In dit huisje passen een woonkamer, keuken, badkamer en slaapzolder. Het huisje staat op wielen en kan gemakkelijk verplaatst worden. Het is géén caravan. Je zult Waterland-huisje dan ook niet snel vinden op een camping maar eerder in een achtertuin, weiland of boomgaard. Waterland-huisje laat ruimte in plaats van die vol te bouwen.

Te bekijken in Plug-In-City, Leidingstraat. Meer info >>

5: BB Bricks - Studio Bas Luiting

BB-Bricks-2.png

BB Bricks zijn constructie-elementen waarmee je eindeloos veranderende bouwsels kunt maken. Binnen, buiten, thuis of op je werk; BB Bricks zijn gemaakt van recycle kunststof of van recyclebare kunststof, afhankelijk van kleur en soort. Met de BB Bricks klik je allerlei levensgrote objecten in elkaar zoals je dat met Lego in het klein doet. Bas Luiting toont tijdens de Dutch Design Week de magie van BB Bricks in combinatie met zijn 3D printer in een inspirerende omgeving.

Te bekijken in het videolab, Torenallee 20. Meer info >>

6: Architectural Acoustics - how buildings sound

Poporkest_in_Muziekgebouw_Eindhoven_1600.jpg

Op maandagavond 20 oktober organiseert de TU Eindhoven een bijzonder event over muziek, akoestiek en architectuur. Bedoeling van de avond is om het publiek te laten ervaren wat klank en muziek in een ruimte kunnen betekenen. Als bezoeker word je actief betrokken bij een aantal muzikale geluidsexperimenten. Hoogtepunt van het programma is een unieke akoestische meting, die nog nooit eerder ter wereld is uitgevoerd in een volle zaal. Hiervoor zal een speciaal muziekstuk worden gecomponeerd.

Te ervaren op 20 oktober in het Frits Philips Muziekgebouw (aanvang 20u). Meer info >>

7: The Cozy Shelter - Lambert Kamps

lambert-kamps-imm-cologne-designboom01.jpg

Eén buis vormt de gehele presentatie. Deze flexibele opblaasbare buis is zo door Lambert Kamps gemodelleerd dat er een shelter met inrichting ontstaat. Met deze buis is het mogelijk steeds weer andere vormen te bouwen, groter, kleiner, vierkant, rond, alles is mogelijk. Na gebruik kan de buis worden opgerold op een haspel voor transport of opslag.

Te bekijken in Sectie C, Daalakkersweg 2-8. Meer info >>

8: Zuiverhuis

Ooit stond in dit gebouw uit 1924 de zuiveringsinstallatie voor het waterstofgas dat op het NRE-terrein werd geproduceerd. Tegenwoordig is het Zuiverhuis de gezamenlijke werkruimte van een collectief van makende architecten en meubel-/interieurmakers met een gedeelde voorliefde voor het ambacht. Tijdens Dutch Design Week is het Zuiverhuis open met werk van ontwerpers Mathijs Cremers (architect/ontwerper), Michel Dickhaut (meubelmaker/ontwerper), Patricia van der Kruijs (meubelmaker/interieur-ontwerper), Michiel van Mastrigt (architect/ontwerper) en Mark Theijssen (architect/ontwerper).

Te bezoeken op het NRE Terrein, Nachtegaallaan 13. Meer info >>

9: Addlab - 3D Metaalprinten

Addlab.jpg

AddLab is de eerste privaat gefinancierde ‘3D printing proeffabriek’ waar hoogwaardige metalen onderdelen worden geprint voor industriële toepassingen. In AddLab staan drie state-of-the-art metaalprinters. Voor de bezoekers van de Dutch Design Week is dit een unieke kans om te zien wat er nu allemaal al mogelijk is op het gebied van 3D metaalprinten.

Locatie: AddLab, Leidingstraat 27, Woensdag 22 okt 15:00 - 19:00u. Meer info >>

10: Agri meets design

Agri-meets-design.jpg

Hoe de boerderij van de toekomst eruit ziet is een vraag die velen van ons bezighoudt. Agri meets Design heeft als doel de landbouw te herontwerpen en het denken erover te vernieuwen. Door samen met ontwerpers aan huidige vraagstukken te werken draagt Agri meets Design bij aan het tot stand laten komen van nieuwe denkrichtingen. Daarom werd er dit jaar een serie projecten gestart waarin boeren en ontwerpers samenwerken aan prangende ontwerpopgaven. De boerderij van de toekomst is te bezoeken op het Ketelhuisplein.

Je kunt nu alvast meedenken op Twitter via #AGmD. Meer info >>