Doorbraak station Eindhoven gevierd

19 maart 2015

Na precies twee jaar graven is de doorbraak van de nieuwe reizigerspassage op station Eindhoven een feit; de overkant is bereikt. Een prachtige mijlpaal, die vanmiddag door de opdrachtgevers ProRail, gemeente Eindhoven en NS is gevierd samen met Heijmans. Nog een paar maanden en dan zal de ruwbouw van de 100 meter lange tunnel gereed zijn.

Nieuwe reizigerspassage

Station Eindhoven krijgt een nieuwe reizigerspassage omdat de oude passage uit zijn jasje is gegroeid. De nieuwe passage is ontworpen door architect Luc Veeger van ontwerp- en consultancybureau Arcadis. Naast de bestaande passage wordt onder de sporen een 13 meter brede passage gebouwd met aan weerszijde winkel- en horecagelegenheden. Deze wordt verbonden met de huidige passage die een verblijfsfunctie zal krijgen.

Bouwverloop

De bouw van de nieuwe reizigerspassage is gestart in maart 2013 aan de centrumzijde van het station. Om het treinverkeer te ontlasten, is er bewust voor gekozen de tunnel in fases te bouwen. Na iedere fase, die ongeveer een half jaar duurt, is de bouw weer een stap opgeschoven in de richting van het busplein. Heijmans is nu bezig met het vijfde en laatste deel van de tunnel. Dat zal deze zomer gereed zijn. Als alles verloopt volgens planning zullen reizigers er eind dit jaar voor het eerst doorheen lopen. De tunnel is dan nog niet af, maar al wel klaar voor gebruik. Het hele project is medio 2016 gereed.

Samenwerking

De verbouwing van het monumentale station loopt voorspoedig dankzij een goede samenwerking tussen de verschillende partijen. De totale kosten zijn circa 70 miljoen euro en worden gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, NS Stations, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven. ProRail is opdrachtgever namens het ministerie en voert de bouw uit samen met Arcadis en Heijmans.