Dirk zet definitief zijn helm af

Sympathieke doorzetter na vijftig jaar met pensioen

8 juli 2020

Vijftig jaar lang stond hij vrijwel elke werkdag om 04.15 uur naast zijn bed. Dat krijg je, met een gele wekker. Of was-ie blauw? Vandaag zet hoofduitvoerder Dirk van Kleef (65) uit Helmond zijn helm voorgoed af. Gesprek met een sympathieke doorzetter.

“Werktuigbouwkunde is wel iets voor jou”, zei zijn zwager in 1970. “Wil je geen hulpmonteur worden?” Dat voorstel weerde Dirk niet af: vijftien jaar, diploma-LTS op zak, twee werklustige handen. Zo trad hij in dienst bij installatiebedrijf Burgers in Eindhoven. Zijn eerste karwei, na wat een cursus verwarmingstechniek: het ziekenhuis van Geldrop.

Nog altijd ligt Dirks hart bij ziekenhuizen. Niet in cardiologische zin – hij is zo gezond als een vis – maar qua werkplezier en uitdaging. “Ik heb veel in de medische hoek gezeten: Rotterdam, Den Haag, Roermond, Hoofddorp, Woerden. Maar ook drie verzorgingstehuizen in de regio-Rijnmond. De grootste trots? Een ‘dubbel werk’ in Den Bosch. In 1974 was ik hulpmonteur bij de bouw van het Willem-Alexander Ziekenhuis. In 2008 kwam ik op diezelfde locatie terug. Maar nu als hoofduitvoerder in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, een nieuw complex met 750 bedden. Mooie jaren.”

rkp-h-dik-v-kleef_0225.jpg

Dirk: “Het werk gaat sneller dankzij betere gereedschappen en vereenvoudigde methodieken."

Vier veranderingen

Wel verschoot Dirk eind 2006 van kleur, net als zijn bedrijfskleding. Het gele Heijmans nam dat jaar het blauwe Burgers Ergon over. “Onvoorzien, maar strategisch wel een slimme zet”, zegt Dirk. “Voortaan kon Heijmans integraal werken, want met Burgers Ergon kregen ze zowel W als E-kennis in huis.” Wel leefde de vrees bij Dirk en zijn 1.400 collega’s dat het grotere Heijmans – indertijd 6.000 medewerkers in Nederland, België, Duitsland en Engeland – volledig de dienst zou gaan uitmaken. Dat viel mee, stelt hij achteraf. “Zeker de laatste jaren merk ik dat we één bedrijf zijn. Het gaat om vakkennis, niet om je herkomst.”

De grootste veranderingen in vijftig jaar? Dirk noemt er vier. “Het werk gaat sneller dankzij betere gereedschappen en vereenvoudigde methodieken. Dat heeft ook een nadeel: het tast het ambachtelijke vakmanschap aan.” Verder is de veiligheid aanzienlijk verbeterd. “Ze hameren er flink op bij Heijmans. Da’s terecht.”

Nog een wijziging: de ploegen zijn internationaler geworden. Dirk werkte met Polen, Bulgaren, Roemenen en andere Europeanen. “In de regel zijn het harde werkers en vakmensen. Als ze de taal maar enigszins begrijpen: ooit stond op een tekening ‘leidingwerk langs de plint.’ Een Poolse monteur kende het woord ‘plint’ niet, dacht dat het ‘plafond’ betekende. Tsja, dat ziet er dan toch gek uit.” De vierde verandering die Dirk ziet, is de tanende animo van jongeren voor zijn vakgebied. “E-werk gaat nog, maar W? Handen tekort. Doodzonde, want in de bouw valt een goede boterham te verdienen.”

Dirk: “Al negentien jaar trek ik met mijn vrouw door Europa. In een camper. Wij zijn reizigers."

Noordkaap

Hij vertelt zijn verhaal vanaf de werkvloer, een forse renovatie met flinke tijdsdruk voor het Rijksvastgoedbedrijf. Als hij over zijn toekomstplannen vertelt begint zijn gezicht te glunderen: “Al negentien jaar trek ik met mijn vrouw door Europa. In een camper. Wij zijn reizigers. Dit jaar wordt het de Benelux. Maar In 2021 willen we acht weken naar de Noordkaap.” Volgens kenners de plek in Europa waar de hemel het mooist kleurt. Geel en blauw, samen groen.