Contract nieuwe Rechtbank Amsterdam ondertekend

26 mei 2016

Vanaf 2020 wijst de Rechtbank Amsterdam vonnis in een hagelnieuw onderkomen. Het consortium NACH, waar Heijmans onderdeel van uitmaakt, is geselecteerd voor het ontwerp, de financiering, de realisatie, het onderhoud en de exploitatie van de grootste rechtbank van Nederland.

De grootste rechtbank van ons land verrijst op de huidige locatie aan de Amsterdamse Zuidas en bestaat uit onder andere een uitgebreid zalengebied en een kantoorwerkgebied dat helemaal afgestemd is op het gebruik. De nieuwe rechtbank wordt ontworpen, gerealiseerd en beheerd via een publiek private samenwerking.

NACH_00_central foyer.jpg

De centrale foyer van de nieuwe Rechtbank Amsterdam.

NACH_07_office patio.jpg

De patio van de nieuwe Rechtbank Amsterdam.

NACH

NACH is gestart met Macquarie Capital, ABT, DVP, De Nijs en KAAN Architecten. Deze groep hanteerde een slanke, doelgerichte aanpak met een focus op kwaliteit. Na twee dialoogronden presenteerde de groep een ontwerp dat perfect aansloot bij de vraag van de Rechtbank. Vervolgens traden Heijmans en Facilicom toe tot NACH en werd het ontwerp gespiegeld aan maakbaarheid en is er een op maat gesneden dienstverlening ontwikkeld.

NACH_exterior_frontal_no head.jpg

Het ontwerp laat een statig open gebouw zien dat medewerkers en bezoekers uitzicht biedt op de stad en dat voorbijgangers een blik in het gebouw gunt.

NACH_exterior_aerial s.jpg

De grootste rechtbank van ons land verrijst op de huidige locatie aan de Amsterdamse Zuidas (midden).

Met het bereiken van de zogenoemde contract close is een belangrijke mijlpaal bereikt voor het project dat een omvang heeft van € 235 miljoen (inclusief 30 jaar beheer en onderhoud). Het consortium is onder andere geselecteerd vanwege het bijzondere ontwerp, functioneel, klantgericht en een representatieve, opvallende en passende gezagwekkende uitstraling. De nieuwbouw van de rechtbank Amsterdam start in augustus 2017 en wordt in 2020 in gebruik genomen.

Download factsheet