Comfortabel oud worden

Veel ruimte en slimme techniek in toekomstbestendig huis

23 juni 2017

Een huis waarin je prettig oud kunt worden, hoe ziet dat eruit? Veel ruimte, vooral in hal en sanitair, voor toekomstige aanpassingen. En gemakkelijk digitaal contact met de buitenwereld. Patrick Koch, adviseur duurzaamheid en energie bij Heijmans, beschrijft een toekomstbestendige woning.

Als je rolstoelvriendelijkheid als uitgangspunt zou nemen bij het ontwerp, krijg je een woning die populair is bij vrijwel iedereen, stelt Patrick Koch. Want een volledig rolstoelvriendelijk huis is een ruimer en luxer huis. Bredere gangen en deuren bijvoorbeeld. Zit je niet in een rolstoel, dan is er in die brede gang voldoende plek voor een flinke schoenenkast.

zowonen-sittard-geleen3.jpg

Concept voor een flexibele woning van Heijmans, ontworpen voor ZOWonen.

Patrick: “Zie het als extra woonkwaliteit. Het woord levensloopbestendig schrikt mensen een beetje af. Terwijl bij de huizenkoper elke vierkante meter telt. Elke woning is een compromis tussen noodzakelijke ruimtes als sanitair en opbergplekken, en leefruimtes. Hoe groter die leefruimtes zijn, hoe meer die woning in de smaak zal vallen. Het is dus een kwestie van marketing: die levensloopbestendige woning is eigenlijk een huis met lekker veel ruimte en flexibiliteit.”

Verbinding met zorgers

Heb je eenmaal zorg nodig aan huis, dan is naast extra ruimte de digitale verbinding met eventuele mantel- of thuiszorgers noodzakelijk. Patrick werkt binnen Heijmans aan het SlimWonen-programma. Nieuwe eengezinskoopwoningen van Heijmans zijn standaard voorzien van huisbesturing en bij bieden de kopers de mogelijkheid om bij oplevering al een werkende internetverbinding te hebben. Zaken als verlichting en verwarming zijn via een afstandsbediening en app op afstand te bedienen. Voornaamste doel is comfort en veiligheid te vergroten, plus energieverbruik te monitoren en eventueel aan te passen.

Deze huisautomatisering kan ook worden gebruikt door langer aan huis gekluisterde bewoners en hun mantelzorgers. “Het SlimWonen-pakket is gemakkelijk uit te breiden met zogenaamde toezichthoudende woonzorgtechnologie. Daar merk je als bewoner niets van", vertelt Patrick. 

"Denk aan allerlei notificaties die worden uitgestuurd bij te lange inactiviteit. Bijvoorbeeld als de lichten langer dan twaalf uur achter elkaar aanblijven, bij een rookmelder-alarm, als het licht op het toilet te lang niet is aangedaan, kookplaat of koffieapparaat te lang aanstaan. Of sensoren die overstromingen in de badkamer melden, en een mat onder het matras die een signaal uitstuurt als er na een bepaalde tijd niet wordt opgestaan.”

Heijmans-SlimWonen-Ries-1.jpg

Onzichtbaar en snel

Voordeel aan deze digitale begeleiding is dat bewoners geen opvallende meldknoppen bij zich hoeven te dragen of hoeven te bereiken, en dat zorgers snel op de hoogte zijn van eventuele calamiteiten. Patrick: "Een smartwatch kan bijvoorbeeld ook al dienen als valdetector of als hartslagmonitor, maar ook als direct communicatiemiddel bij een noodsituatie."

“De ontwikkelingen gaan nu heel hard”, aldus Patrick. “Smart technology die het mogelijk maakt om langer thuis te blijven wonen, is voor universiteiten en bedrijven een interessant onderzoeksveld. Wij houden samen met Smarthomes Eindhoven, die ontwikkelingen op dit gebied bijhoudt en deelt, dit goed in de gaten. Binnen drie tot vijf jaar verwacht ik grote stappen.”

Wanneer particuliere huizenbezitters huisbesturing massaal omarmen, zullen producenten van deze producten sneller innoveren, denkt Patrick. “De adoptie is gaande, maar de schaal is nog niet groot genoeg.” Het zou volgens hem helpen als verzekeraars voordelen aan het gebruiken van huistechniek zouden verbinden, zoals een lagere opstalpremie of een gunstiger zorgverzekering.

En ook hier is het een kwestie van marketing: “Huisbesturingssystemen dien je niet te verkopen als faciliterend om langer thuis te wonen, maar als verhoging van het wooncomfort. Zelfs mensen in de zeventig krijg je niet warm voor producten waar het woord ‘zorg’ in voorkomt. Relateer de toegevoegde waarde van huisbesturing dus niet aan leeftijd of doelgroep.”

img_7556-1.jpg

Heijmans’ keuze om nu al in huisbesturingssystemen te investeren en huizenkopers daarmee vertrouwd te maken, bezorgt zowel bouwer als consument voordelen. Patrick: “Door het standaard aan te bieden, leren wij nu hoe huizenkopers huisbesturing gebruiken en hoe we processen rondom alle data in moeten richten. Daardoor hebben we nu een voorsprong. Huizenkopers op hun beurt moeten voor SlimWonen iets extra’s over hebben, maar als ze later zorgtoepassingen willen toevoegen aan het huisbesturingspakket, zijn ze voordeliger uit.”

Meer over Slim Wonen