Busstation Schiphol wint ARC15 Innovatie Award

20 november 2015

Het project Busstation Schiphol Noord van architectenbureau Claessens Erdmann, Schiphol Real Estate en Heijmans is winnaar van de ARC15 Innovatie Award. Het project liet hiermee de nominaties van het Wikkelhuis en de Afsluitdijk achter zich. De jury roemde in het winnende plan de manier van herbestemmen, door de architect omschreven als ´ontwerpen door niet-ontwerpen´. De ARC15 Innovatieprijs is dit jaar voor de eerste maal uitgereikt. Juryvoorzitter Gerben van Dijk overhandigde de prijs tijdens het ARC15 Award feest in het Energiehuis in Dordrecht.

Ambitieus project

De jury rept van een ambitieus project dat de oorspronkelijke constructie op een nieuwe plek een derde leven geeft. Tegelijkertijd prijst de jury de eenvoud waarmee het hergebruik van de spanten is uitgevoerd. Ook het zelfvoorzienende karakter van het busstation spreekt tot de verbeelding. De zonnepanelen leveren de energie die nodig is voor de verlichting. De jury looft ten slotte dat door het hergebruik dit culturele erfgoed een extra waarde heeft gekregen.

Schiphol-Hangar_01.jpg

Het station heeft een bijzondere overkapping waar een vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog voor is hergebruikt.

Schiphol-Hangar_02.jpg

Zowel binnen als buiten is interactieve LED-verlichting toegepast. Beelden: Claessens-Erdmann.

Bijzonder busstation

Het nieuwe busstation is onderdeel van 'knooppunt Schiphol-Noord' en is ontworpen door Claessens-Erdmann en gebouwd door Heijmans. Het busstation heeft acht haltes, verknoopt de verschillende buslijnen in de Schipholregio en biedt reizigers overstapmogelijkheden in alle richtingen. Het station heeft een bijzondere overkapping waar een vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog voor is hergebruikt. Zowel binnen als buiten is interactieve LED-verlichting toegepast. Voormalig staatssecretaris Mansveld noemde het OV-knooppunt bij de opening "een plek voor hoogwaardig openbaar vervoer, met betrouwbare, snelle en regelmatig rijdende bussen. En: met voldoende capaciteit om toekomstige groei op te vangen".

ARC15 Innovatie Award

De ARC15 Innovatie Award wil veelbelovende ideeën, producten en processen stimuleren die vernieuwend én haalbaar zijn en die relevant zijn voor de opgaven van transformatie en herbestemming. Doel van de prijs is het versterken van het draagvlak onder innovatie en het stimuleren van experiment en vernieuwing.