Werken aan vitale infrastructuur

16 april 2020

Ondanks de uitbraak van het corona-virus zetten onze inframedewerkers hun werkzaamheden voort. Waarom werken zij door, hoe zorgen zij ervoor dat ze gezond blijven en wat vindt hun familie ervan dat ze in deze bijzondere tijden doorwerken?

Schiphol

Op Schiphol onderhouden collega’s 24/7 onder andere de start- en landingsbanen en alle omliggende rij- en taxibanen, waar vliegtuigen overheen rijden. “Hoewel Schiphol haar operatie voor de komende periode gaat verkleinen en zich gaat inrichten op de activiteiten die passen bij deze crisissituatie, werken wij gewoon door”, aldus projectleider Peter Lindhout. “Ook de hemelwaterafvoer, het gras tussen de banen en de dienstwegen in uitstekende conditie houden, behoort tot onze taken. Tevens zijn we begonnen met het groot onderhoud van de Oostbaan.”

img_5007 (1).jpg

Peter Lindhout (rechts) controleert met een collega een geleiderail op Schiphol

Het team van Peter houdt zich zowel buiten als binnen aan de regels van het RIVM en onze Raad van Bestuur. Vanzelfsprekend werken kantoorcollega’s indien mogelijk thuis, houdt iedereen voldoende afstand en wast vaker hun handen. “Voor de mensen buiten is thuis werken geen optie. Voldoende afstand houden lukt daar aardig, omdat de meeste monteurs alleen of in kleine groepjes verspreid over Schiphol werken. In de keet is de ruimte beperkt. Door te schaften in twee ploegen kan iedereen op een veilige afstand van elkaar zijn boterham opeten.”

Volgens Peter helpt humor om het moraal hoog te houden. “Bij de securitycheck grappen onze jongens en meiden nu: ‘Houden jullie wel voldoende afstand?’ waarop de beveiligers reageren met: ‘Onze armen zijn niet lang genoeg.’ Zo houd je de spirit erin.”

Tegelijkertijd beseft het team dat corona een serieus onderwerp is waar niemand lichtvoetig mee om mag gaan. Peter: “Niemand wil ziek worden. Daarom houdt iedereen elkaar goed in de gaten. Het management volgt alle nieuwe corona-ontwikkelingen op de voet en informeert de collega’s over het aangescherpte hygiënebeleid binnen Heijmans. We doen met elkaar wat nodig is om veilig te werken en tegelijkertijd onze opdrachtgever extra te ondersteunen.”

Project Verbindingen de hoek

Even verderop legt het team van uitvoerder Rien Filius voor Liander en Qirion bij Schiphol-Rijk over een totale lengte van 20 kilometer zo’n 175 kilometer stroomkabel in de grond. “Het project stilleggen is geen optie. De 20kV-verbindingen gaan van het transformatorstation naar de klanten van Alliander. De nieuwe 50kV hoogspanningskabel verbindt twee transformatorstations om te kunnen voldoen aan de stijgende stroomvraag in het gebied rondom Schiphol-Rijk”, aldus Rien. “Mensen koken immers steeds vaker op inductie, warmtepompen werken op stroom, we willen onze elektrisch auto’s opladen en tevens moeten zonnepanelen stroom terugleveren aan het net. Al die stroom in dit gebied reist deels door deze kabels.”

Uitvoerder Rien Filius

Het werkterrein van Rien zijn team is vrij uitgestrekt, dus net zoals de collega’s op Schiphol is afstand houden buiten geen probleem. Op de bouwplaats zijn wel extra maatregelen genomen zodat iedereen zich aan het coronabeleid kan houden. “We hebben extra zeep besteld en meer wasplaatsen aangelegd. We gebruiken geen handdoeken meer, maar papieren doekjes. Kwestie van omschakelen en discipline. Ik roep de hele dag door dat iedereen zo vaak als mogelijk zijn handen moet wassen. Gelukkig vinden de meeste jongens dit nu de normaalste zaak van de wereld. We schaften nog wel samen in de keet, alleen zitten we nu twee meter uit elkaar. Dat is verder dan voorgeschreven, maar better safe then sorry.

heijmansliander_--martinekrekelaar_140219_a0a1894 (1).jpg
"Om het moraal hoog te houden geeft Rien iedereen dagelijks een compliment"

Rien vindt dat ook het thuisfront zijn steentje bijdraagt aan de bewustwording. “Dit geldt ook voor mijzelf. Drie jaar geleden heb ik een openhartoperatie ondergaan en ben sindsdien hartpatiënt. Ik mag niet ziek worden. Mijn familie is terecht bezorgd. Dagelijks is het virus hét gespreksonderwerp aan onze keukentafel. Dankzij mijn vrouw en kinderen blijf ik scherp op de nieuwe hygiëne richtlijnen.”

Om het moraal hoog te houden geeft Rien iedereen dagelijks een compliment. “Mijn mensen snappen dat de noodzaak hoog is en beseffen verdomd goed dat we met z’n allen moeten blijven werken om Nederland aan de praat te houden. Ook voor Heijmans is continuïteit belangrijk. Ik werk nu 25 jaar bij Heijmans en heb ook de slechte tijden meegemaakt. Dat wil ik voorkomen. Daar doe ik en mijn team - zolang het kan - onze uiterste best voor.”

Heijmans Geofysica

Projectadviseur Patrick Alsemgeest werkt met zijn team door heel Nederland. Samen met zijn collega geofysica-specialisten onderzoekt hij de ondergrond. Zij verrichten metingen aan het begin of tijdens een project. “Als wij zouden stoppen met meten, kunnen collega’s niet starten met bouwen”, aldus Patrick.

Voor het project Dijkversterking Gorinchem-Waardenburg (GoWa) meten zij de asfalt- en fundatiediktes van de dijk. Het gaat om 23 kilometer dijk vanaf de Dalemsewal in Gorinchem tot de kruising met de A2 bij Waardenburg aan de noordzijde van de Waal. “Dit project mag niet stil vallen, want het draagt bij aan de veiligheid van Nederland.”

Patrick is met zijn 3D-radar ook te vinden bij de herinrichting van St. Annastraat in Nijmegen. “Hier meten we de ondergrond in, om alle kabels en leidingen in kaart te brengen. Met deze data minimaliseren we straks graafschades en stagnatie van het werk. Weinig graafschade betekent minder hinder voor omliggende bewoners. In dit geval draagt ons werk bij aan de realisatie van veilige trottoirs en het inrichten van nieuwe brede fietsstraten.”

Anderhalve meter afstand houden tijdens het veldwerk en de schaft is ook hier geen probleem. Alleen het bijwonen van de verplichte toolboxen voordat ze het veld ingaan vereist aanpassingsvermogen. Patrick: “Tijdens deze korte werkoverleggen over veiligheid op onze werkplek, sta of zit je met meerdere mensen bij elkaar. Bij projecten met kleine teams staan we gewoon op anderhalve meter afstand van elkaar. Op grotere projecten organiseren ze nu meerdere meetings met kleinere groepen.”

Geofysica_1.jpg

Patrick aan het werk bij het project Dijkversterking Gorinchem-Waardenburg (GoWa)

Dagelijks zoekt Patrick naar oplossingen hoe hij alle metingen kan laten doorgaan in hetzelfde tempo als altijd. “Iedereen in ons team is gelukkig nog gezond. We hebben het ontzettend druk. Ik zit de komende vier weken vol met werk.”

Ook thuis heeft Patrick het goed onder controle. “Mijn vrouw werkt in de zorg en kan ook niet thuis werken. Voor mijn kinderen van twee en vijf is het soms lastig te begrijpen. Ouders van vriendjes werken thuis, terwijl hun papa en mama naar hun werk moeten.
Gelukkig zijn opa en oma gezond en willen nog oppassen. We zijn ons bewust van de risico’s en maken daarom duidelijk afspraken. Zodra er iemand van ons gezin koorts krijgt of verkouden wordt, zal ik meer thuis moeten werken.”