Bouw nieuw centrum voor Vlijmen van start

10 oktober 2016

Heijmans is gestart met de bouw van het nieuwe centrum in Vlijmen. In het hart van het dorp komt een appartementencomplex, bestaande uit 24 appartementen voor huurders en kopers, bovenop nieuwe winkels. Naast de bijna 2.500 m2 commerciële voorzieningen en de appartementen wordt ook de openbare ruimte opnieuw ingericht. De herontwikkeling van het nieuwe centrum is een samenwerking tussen de gemeente Heusden, wooncorporatie Woonveste en Heijmans. Op vrijdag 7 oktober werd in het bijzijn van alle betrokkenen het startsein gegeven voor de bouw.

Prettige maat en schaal

De oostzijde van het centrumplein maakt plaats voor nieuwbouw. In de winkelplint komen een supermarkt, drogist, bakkerij en een kaasspeciaalzaak. Bovenop de winkels komt een tweelaags appartementencomplex, dat bestaat uit 14 sociale huurappartementen en 10 koopappartementen. De huurappartementen worden in opdracht van Woonveste gerealiseerd. Architect van de nieuwbouw is Van Aken Architecten uit Eindhoven. Voor het optimaal herinrichten van de openbare ruimte heeft landschapsarchitect Okra uit Utrecht de wensen van belangstellenden zoveel mogelijk verweven in het ontwerp. Zo is gekeken naar menselijke waarden zoals, sfeer en beleving. Maar ook naar functies zoals: parkeren, verbinden, groen en verlichting, passend bij het dorpse karakter van Vlijmen.

Vlijmen-Van-Aken-Heijmans-3.jpg

Ontwerp: Van Aken Architecten. De inrichting van de openbare ruimte is ontworpen door Okra.

Energieprestatievergoeding

Het bijzondere aan de 14 sociale huurappartementen die Heijmans voor Woonveste ontwikkelt is de zogenaamde Energieprestatievergoeding waarmee de appartementen worden verhuurd. Dit heeft als stimulans CO2 terug te brengen tot een minimum. Enerzijds door warmtevraag te verlagen en anderzijds energie op te wekken op een duurzame manier. De appartementen worden uitgevoerd met verhoogde Rc-waarden (isolerend vermogend) van gevel en dak. De installatie bestaat uit een biomassaketel in de vorm van een pelletkachel. Om de duurzaamheid te waarborgen zorgt Heijmans de komende 10 jaar voor het onderhoud van de voorziening.

Voortrekkersrol

Na een aantal jaar van plannen bedenken krijgt Vlijmen het beloofde nieuwe centrum en wordt het Plein weer het kloppend hart van het dorp. Heijmans heeft daar als coördinerend gebiedsontwikkelaar een belangrijke voorstrekkersrol in mogen vervullen. De verwachting is dat de winkels rond de zomer en de appartementen in de herfst van 2017 in gebruik kunnen worden genomen. De herinrichting van de openbare ruimte zal eind 2017 gereed zijn.