Bouw Energiekwartier in Den Haag van start

2 mei 2016

Heijmans is gestart met de bouw van Energiekwartier in Den Haag, een stoer en stedelijk woongebied aan de rand van de binnenstad. Als eerste worden er 72 sociale huurappartementen voor woningcorporatie Staedion ontwikkeld en gebouwd. Vervolgens worden er 100 vrije sector huurappartementen en 58 koopwoningen in verschillende categorieën gerealiseerd. Het Energiekwartier voorziet in onder meer 425 tot 475 nieuwe woningen en voorzieningen rond de voormalige elektriciteitsfabriek in de Haagse wijk Regentesse-Zuid. Energiekwartier is een project van de gemeente Den Haag, Staedion en Heijmans. Naar verwachting is de totale gebiedsontwikkeling in 2022 gereed.

Gefaseerde ontwikkeling

Het Energiekwartier wordt in fasen getransformeerd tot een gevarieerd woon- en verblijfsgebied. Het eerste deelproject Volta, bestaande uit 72 sociale huurappartementen, wordt in 2017 opgeleverd. Het tweede deelproject, Edison, is gelegen tussen de Loosduinseweg en Zamenhofstraat en voorziet naast de huurappartementen ook in 58 koopwoningen. Zo komen er 25 stadswoningen, 21 appartementen, 4 maisonnettes en 8 penthouses. Naar verwachting wordt dit deelproject begin 2018 opgeleverd. Ook met de vernieuwing van het openbaar gebied en Park de Verademing wordt in 2017 daadwerkelijk een start gemaakt.

Energiekwartier-Heijmans-Den-Haag-4.jpg

Het Energiekwartier voorziet in plusminus 450 nieuwe woningen rond de voormalige elektriciteitsfabriek in de Haagse wijk Regentesse-Zuid.

Versterking van de stad

De ligging, direct naast de historische binnenstad van Den Haag, maakt dat het Energiekwartier een wezenlijk onderdeel uit van het stadscentrum van Den Haag wordt. Naast de woningen komen er parkeerplaatsen, 1.000 tot 1.500 m2 (creatieve) bedrijfsruimten. Park De Verademing wordt heringericht en sluit straks meer aan op het woongedeelte. Ook de energiecentrale wordt meer onderdeel van de wijk. Staedion en Heijmans maken deze plek tot een uniek woongebied met behoud van het stoere karakter dat is bestemd voor een brede doelgroep van gezinnen, twee verdieners en eenpersoonshuishoudens. Hiermee wordt goede aansluiting gevonden op de vraag naar woningen in Den Haag.

Intensief en langdurig partnerschap

In 2012 ondertekenden Staedion en Heijmans een samenwerkingsovereenkomst voor de realisatie van het Energiekwartier, dat nu met de bouw van de helft van de beoogde woningen zijn beslag krijgt. De ontwikkeling van het Energiekwartier onderstreept de kracht van Heijmans als binnenstedelijk gebiedsontwikkelaar en belangrijke samenwerkingspartner van Staedion.

In Den Haag is Heijmans als ontwikkelaar en bouwer verantwoordelijk voor de transformatie van het Wijnhavenkwartier en de herontwikkeling van het Haga-terrein.

Lees meer over het Energiekwartier