Bikescout genomineerd voor de Driven Award

2 maart 2015

Het nieuwe intelligente systeem ‘Bikescout’ van Heijmans is genomineerd voor de Driven Award 2015. De award wordt uitgereikt aan de meest slimme mobiliteitsoplossing die zorgt voor een schoner, sneller en veiliger verkeer. Dit jaar wordt de award voor het allereerst uitgereikt op initiatief van de gemeente Helmond.

Bikescout

Overstekende fietsers vormen voor automobilisten maar al te vaak een onverwacht opduikend gevaar. Ze zijn niet altijd goed zichtbaar en hun snelheid is moeilijk in te schatten. Heijmans heeft daarvoor een intelligent systeem ontwikkeld dat de snelheid en afstand van de naderende fietsers continu volgt, de aankomsttijd berekent en op tijd waarschuwt via LED-indicatie in het wegdek en realtime in-car informatie. Door de detectie van de fietsers en het waarschuwen van automobilisten zorgt Bikescout voor een verbetering van de veiligheid van fietsers bij oversteekplaatsen.

BikeScout-Heijmans.jpg

1: Fietser nadert kruispunt. 2: Positie & snelheid worden gemeten. 3: Positie & snelheid afslaande auto wordt gemeten. 4: LED-indicatie licht op voor de auto + 'in car warning' via app of dashboard.

De Bikescout maakt gebruik van tracking radartechnologie die al wordt toegepast in de auto-industrie om andere weggebruikers op te merken. Heijmans haalt deze technologie naar de wegkant om de verkeersveiligheid te bevorderen en meet en analyseert continu de veranderende positie van individuele weggebruikers, tot wel 50 meter van te voren. Door rekening te houden met de snelheid van de nadere weggebruiker (fietser, e-bike of scooter) waarschuwt het systeem de automobilist op de juiste tijd.

Daarnaast biedt het een dienst om individuele automobilisten te waarschuwen via het scherm / een app in de auto. Het geeft de 'connected' automobilist de gelegenheid om 'om het hoekje te kijken'.

Driven Award

De Driven Award is een initiatief van gemeente Helmond en wordt op woensdag 1 april 2015 uitgereikt door wethouder Yvonne van Mierlo tijdens de Automotive Week in Helmond. In totaal zijn er tien genomineerden gekozen uit 34 inzendingen. Met nog negen anderen gaat Heijmans de strijd aan om de award in de wacht te slepen.

Naast de jury kan ook het publiek zijn stem laten gelden. Een speciale publieksprijs wordt uitgereikt aan de genomineerde die de meeste stemmen krijgt van het publiek. Stemmen op Bikescout kan hier!