"Als we het nou eens anders aanpakken"

Samen continu verbeteren om topspeler te blijven 

4 augustus 2020

Binnen Heijmans maakt een club 'beroepsverbeteraars' zich sterk om de werkprocessen bij regionale infra-afdelingen te verbeteren. Dit Black Belt-team zoekt aan de hand van de Lean6Sigma-methodiek naar manieren om veiliger, fijner en efficiënter te werken. Zoals in Weert: “De productie is omhooggegaan en we werken een stuk prettiger.”

Jaarlijks is duizend kilometer riool in ons land aan vervanging toe. Dat betekent kansen voor Heijmans, maar zeker ook uitdagingen. “We merken namelijk dat we bij rioolvervanging vaak niet presteren zoals bedacht. Als we een topspeler willen zijn op dit gebied, moeten we verbeteren”, vertelt Master Black Belt Roel Linders (zeg maar ‘beroepsverbeteraar’).

Roel Linders Wim Linssen riolering Weert verbeteren in de regio 2.jpg

Roel Linders en Wim Linssen op de locatie in Weert waar Heijmans het rioolsysteem aanpakt.

Als voorbeeld noemt hij het afkoppelingsproject dat uitvoerder Wim Linssen voor de gemeente Weert uitvoert. Daarbij wordt het bestaande riool vervangen en de regenwaterafvoer gescheiden van de waterafvoer van huizen. “Na de opstartperiode moet de rioolconstructie normaal een lopend treintje worden. Dat lukte hier niet, waardoor we onze target niet haalden”, vertelt Wim. 

Hij loste dat op door bij ieder probleem te overleggen met het team en zo goed mogelijk verder te gaan. Een logische aanpak, maar het zorgde niet voor structurele verbeteringen. “Vergelijk het met een rood verkeerslicht waar je iedere dag voor stilstaat”, zegt Roel. “Daar raak je aan gewend en denkt er niet meer over na. Maar neem je een stap terug, dan zie je misschien dat een andere route sneller is.”

Roel Linders Wim Linssen riolering Weert verbeteren in de regio.jpg

Grondradar

In Weert namen ze ook een stap terug en dacht het hele team mee over het werkproces, vertelt Roel. Dat leverde logistieke verbeteringen op, maar ook technische. “Een terugkerend probleem was dat het team langzamer ging graven door de aanwezigheid van ‘onzichtbare’ weesleidingen.

Toen ik vroeg waarom ze daar last van hadden, antwoordde het team dat de weesleidingen niet geregistreerd zijn en dus onzichtbaar. Dus vroeg ik: kunnen we ze niet zichtbaar maken? Eén van de teamleden vertelde toen dat hij gehoord had over experimenten met een grondradar. Vervolgens kwam de vraag: zouden we dat hier ook niet kunnen proberen?”

Knelpunten voor zijn

Dus nam uitvoerder Wim contact op met collega´s van de afdeling Geofysica, die met de grondradar werken. “Samen met de opdrachtgever verkenden we de mogelijkheden en wensen, waarna ze een grondscan maakten van het gebied. De resultaten daarvan zijn verwerkt in digitale KLIC- en kraanmodellen, waardoor wij tot op tien centimeter nauwkeurig kunnen bepalen waar kabels en leidingen liggen. Bovendien gebruikt de opdrachtgever de grondscans om aanpassingen te doen aan het rioolontwerp, zodat we knelpunten bij kruisende leidingen voor zijn.”

Topspeler zijn

Roel vindt het verbetertraject in Weert een voorbeeld voor andere projecten. “Op sommige gebieden is de productie tot wel zestig procent verbeterd, dat is echt een enorme prestatie van het hele team. Het verbeteren zit er zelfs zó in dat het team zich ook in andere situaties afvraagt: wat als we het nou eens anders aanpakken?” 

Roel Linders Wim Linssen riolering Weert verbeteren in de regio 4.jpg

Wim geeft meteen toe dat dat niet altijd gemakkelijk is. “Bij drukte merk ik dat we terugvallen in het oude patroon. Dan willen we gewoon hard werken en gunnen we onszelf geen tijd om een probleem te analyseren. Maar dan zie ik het productiebord en denk ik weer: wat of waar zouden we nog meer kunnen verbeteren?” Volgens Roel is die instelling nodig voor de toekomst. “Want we moeten blijven verbeteren als we die topspeler willen zijn die iedereen wil hebben.”