Badend in het licht

Geslaagde metamorfose dankzij zorgvuldig bouwproces

27 augustus 2019

Hoe maak je van een donker, gedateerd gebouw een open en eigentijds interieur, met fijne flexwerkplekken? Het geheim: een zorgvuldig bouwproces met minutieuze voorbereiding, gebruikte lessen uit het verleden, soepele communicatie en professionele samenwerking tussen opdrachtgever en integrale bouwer.

Het pas verbouwde kantoor van de politieregio Noord-Holland aan de James Wattstraat in Alkmaar baadt in het licht. Eén van de redenen waarom de vijfhonderd gebruikers zich inmiddels al prima thuis voelen op hun nieuwe werkplek. Door de grote raampartijen bij de entree vult ook het ruime atrium zich maximaal met helder daglicht.

Aan de witte ontvangstbalie worden bezoekers vriendelijk ontvangen. Her en der zitten plukjes mensen op mintgroene banken te vergaderen. Bijna lunchtijd; de catering linksachter in de grote vide bereidt zich voor op de vele gasten. De sfeer is open en uitnodigend.

Politiebureaus Alkmaar Wouter Oudhaarlem Jasper Pronk.jpg

Wouter Oudhaarlem van Heijmans en Jasper Pronk van de Politie in het pas verbouwde kantoor in Alkmaar.

‘Hokjescultuur’ verlaten

Dát comfortabele gevoel is precies wat we hebben beoogd met de grootschalige verbouwing, benadrukken projectmanagers Jasper Pronk van de Politie en Wouter Oudhaarlem van Heijmans, als ze samen met een goedkeurende blik door het nieuwe atrium lopen. Beiden staan samen met hun team aan de basis van deze geslaagde metamorfose.

“Met Heijmans sloten we een UAV-gc contract af voor de renovatie van drie panden, waarvan de James Wattstraat de tweede in rij is”, vertelt Jasper. “Uitgangspunt bij de Politie was 'de hokjescultuur' verlaten en open kantoortuinen met flexplekken creëren. Heijmans en hun architect hebben ons programma van eisen prima vertaald in een ontwerp en de bouwtekeningen.”

Betonnen staketsel

Tijdens enkele verificatierondes zijn de bouwtekeningen voorgelegd aan een aantal specifieke gebruikers. Deze overlegmomenten en de ervaringen uit de renovatie van het eerste gebouw, zijn door Heijmans vervolgens meegenomen in het bouwproces van het pand aan de James Wattstraat.

Wouter: “Midden 2018 is het gebouw helemaal leeg gemaakt, waarbij alleen het betonnen staketsel overeind bleef. Verder is de gehele voorkant verwijderd voor het nieuwe atrium. Hierna hebben we het pand weer volledig opgebouwd met onder meer nieuwe isolerende beglazing in de gevel, moderne E & W-installaties, klimaatbeheersing met koelplafonds, brandbeveiligingsinstallaties en een uitgebreid datasysteem.”

In het nieuwe interieur is gezorgd voor veel transparantie en is afscheid genomen van 'hokjes'.

Mooie middenweg

Wouter en Jasper lopen via de grote wenteltrap naar de eerste en tweede verdieping. Op elke vleugel wijzen ze trots op de mooie lichtinval in de lange gangen met aanpalende kantoortuinen. Bovendien is op elke verdieping een gezellige, kleine huiskamer ingericht. Direct vallen de glazen wanden op, die zorgen voor transparantie op alle vier de lagen – een element dat door het hele pand is doorgevoerd.

“Natuurlijk is het noodzakelijk dat de Politie soms in beslotenheid haar werk kan doen. Met eenvoudige aanpassingen zoals concentratieruimtes vond Heijmans hierin een mooie middenweg”, zegt Jasper tevreden.

Politiebureaus Alkmaar Wouter Oudhaarlem Jasper Pronk2.jpg

Sloop- en afbouwborrel

Beneden in het atrium is de lunch inmiddels gestart en zijn alle zitplaatsen bezet. Intussen vertelt Jasper dat alle medewerkers al tijdens het renovatiewerk goed zijn betrokken bij het proces. “Op de drukbezochte sloopborrel en de latere afbouwborrel kwamen zij kijken naar hun toekomstige werkplek. Zo werd het voor hen tastbaar. Dit gaf veel rust.”

Volgens Jasper en Wouter is zo’n borrel een prima initiatief om medewerkers mee te krijgen in de transformatie. Ook zijn ze meer dan content over het verloop van het project. “We kijken terug op een plezierig en professioneel proces. Het onderlinge vertrouwen tussen de Politie en Heijmans plus de regelmatige feitelijke updates van de voortgang, resulteerden zelfs in een anderhalve maand eerdere oplevering. Toch de kers op de taart!”