Een duurzaam Hart van Zuid

Europese ondersteuning voor verduurzaming Rotterdam-Zuid

30 november 2018

De bouwcombinatie Heijmans en Ballast-Nedam heeft met Eneco, Rotterdam Ahoy en gemeente Rotterdam een overeenkomst getekend voor het realiseren van een slim thermisch grid en de aanleg van zonnepanelen op daken van het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre en het bestaande Ahoy. 

Projectdirecteur Hart van Zuid, Maarten Kokshoorn: “We bouwen met Hart van Zuid aan een sterk stuk stad dat de toekomst aan kan. RUGGEDISED versterkt Hart van Zuid door op cruciale onderdelen nog duurzamer te worden.”

De Europese Commissie ondersteunt de ontwikkeling met een miljoenensubsidie, afkomstig uit Horizon 2020, het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma van Europa. Projectcoördinator RUGGEDISED, Albert Engels: “Er is een verschil tussen smart city projecten dóén en een smart city zíjn. Het verschil zit ‘m in het leggen van verbindingen. Die zorgen ervoor dat 1 plus 1, niet 2 maar 3 wordt. Dat is dan ook het doel van RUGGEDISED.”

Maarten Kokshoorn Hart van Zuid Heijmans 10.jpg

De aanleg van het slimme thermisch grid in en rondom Rotterdam Ahoy maakt onderdeel uit van het project RUGGEDISED dat wordt gesteund door de Europese Commissie. Peter van der Veer, directeur Rotterdam Ahoy: “Nu we deze grootschalige samenwerking bekrachtigen, starten vele mooie initiatieven en gaan we daadwerkelijk het verschil maken."

Eneco is de partij die de netwerken gaat aanleggen en ervoor gaat zorgen dat Ahoy op korte termijn gasloos wordt. Tevens gaat Eneco op Ahoy het grootste zonnedak van Rotterdam realiseren. Hans Peters, Chief Customer Officer Eneco: “Deze eerste overeenkomst zorgt voor een enorm mooie stap in het verduurzamen van het energiegebruik rondom Ahoy. Alleen al met deze eerste projecten bereiken we een reductie van 1422 ton CO2.”

Over RUGGEDISED

Het Smart City EU-programma RUGGEDISED is een samenwerkingsverband van zes Europese steden waarvan Rotterdam de coördinerende stad is. Dit test en implementeert slimme oplossingen op het gebied van energie, transport en digitale technologie in grootschalige stedelijke proeftuinen om de weg te plaveien naar een slimmer en duurzamer Europa.

Rotterdam heeft ervoor gekozen om van Zuid een ‘living lab’ te maken. Voor RUGGEDISED betekent dit dat de gemeente naast bovengenoemde partners op de andere onderdelen ook samenwerkt met onder andere RET, KPN, Future Insight, ABN AMRO, Uniresearch, TNO en de Erasmus Universiteit.

De Europese Commissie ondersteunt de ontwikkelingen binnen RUGGEDISED gedurende vijf jaar met € 17,5 miljoen, hiervan is € 5,4 miljoen voor Rotterdam. De innovatieve technieken die uitgeprobeerd worden op Zuid, zullen in de toekomst ook toepasbaar zijn in andere delen van de stad en zelfs ver buiten Rotterdam.

Maarten Kokshoorn Hart van Zuid Heijmans station 1.jpg

Over Hart van Zuid

Hart van Zuid, de gebiedsontwikkeling rondom Rotterdam Ahoy, Zuidplein en omgeving, is een van de grootstedelijke projecten waar stevig op wordt ingezet. Het moet uitgroeien tot een volwaardig centrum van Rotterdam-Zuid, waar men in een aangename omgeving kan wonen, werken, ondernemen en ontspannen.

Meer informatie RUGGEDISED