A4 Delft-Schiedam eerste Honey Highway ter wereld

9 november 2015

De A4 tussen Delft en Schiedam wordt een paradijs voor bijen. Er is zaterdag 7 november biologisch bloemenzaad uitgestrooid in een deel van de berm langs de 7 kilometer lange snelweg die nog in aanbouw is. Er ontstaat zo meer nectar en voedsel voor insecten, om zo goed overwinteren mogelijk te maken. Hiermee wordt bijensterfte tegengegaan. Deze 'honingsnelweg' zorgt er voor dat bijen weer de kans krijgen om op onbespoten schrale grond te zitten, dat kan in Nederland bijna alleen in natuurgebieden.

Initiatiefneemster Deborah Post:

“Ik wilde zelf iets doen en heb mij toegelegd op het zorgen voor meer nectar en stuifmeel, bloemenpracht voor de bijen. Midden-Delfland gaat mij aan het hart. Daarom heb ik mijn uiterste best gedaan om de A4 Delft-Schiedam een Honey Highway te laten worden. Ik ben erg blij met de enthousiaste medewerking van Rijkswaterstaat en de betrokken partners.”

Honey-Highway-4.jpg

Links: het inzaaien van het bloemenzaad langs de A4. Rechts: Het Honey Highway Kruidenmengsel.

Projectdirecteur Adrie Franken van Rijkswaterstaat:

“Wij hebben erg veel aandacht besteed aan een goede inpassing van de weg. Dit initiatief van Deborah Post draagt hier nog weer extra aan bij. Wij vinden het fijn om ideeën van burgers in onze projecten te kunnen verwezenlijken.”

Jan Willem Burgmans, lead engineer senior bij Heijmans:

"We hebben het initiatief van de Honey Highway vanaf het begin actief ondersteund. Het is een concrete uitwerking van onze 'Natuurinclusief Bouwen' ambitie om meerwaarde te creëren voor natuur op al onze projecten. Dit doen we onder andere ook met succes bij projecten als het Nationaal Militair Museum en de A12 Veenendaal - Grijsoord."

A4-Delft-Schiedam-Heijmans-4-2000.jpg

Een deel van het traject A4 Delft-Schiedam vanuit de lucht (juli 2015)

Het resultaat van dit initiatief van Deborah Post, gemeente Midden-Delfland en Rijkswaterstaat is de eerste Honey Highway ter wereld. Daarmee is de A4 Delft-Schiedam nu al uniek. Heijmans is als consortiumpartner van A4All (Heijmans, Boskalis, VolkerWessels) betrokken bij de aanleg van de A4 Delft-Schiedam en ondersteunt dit duurzame initiatief.