3e kolk Prinses Beatrixsluis officieel geopend

Het einde van een bouwperiode van 2,5 jaar

6 februari 2019

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix opende vandaag de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis, in bijzijn van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. 

Met het luiden van een scheepsbel markeerde zij het einde van een bouwperiode van 2,5 jaar en gaf zij het startsein voor de eerste officiële schutting van schepen door de nieuwe kolk. Het werk is uitgevoerd door consortium Sas van Vreeswijk bestaande uit Heijmans, Besix, Jan de Nul, Rebel en TDP.

P2060071_klein.jpg

Minister Van Nieuwenhuizen: "Bouwers, bewoners, schippers en bestuurders mogen trots zijn op wat zij hier samen hebben bereikt. De historische Beatrixsluis is door deze uitbreiding klaar voor een toekomst met een toenemend transport over water. De 3e kolk zorgt ervoor dat binnenvaartschepen de sluis vlot en veilig kunnen passeren."

Mooi project

Om de 3e kolk officieel te openen, luidde Prinses Beatrix bij het buitenhoofd van de 3e kolk een scheepsbel waarna een grote strik los kwam, de roldeur opzij schoof en de scheepslichten op groen gingen. Toen volgde een feestelijke parade van schepen die samen als eerste door de geopende kolk werden geschut. Vanaf de overkant van de kolk waren ongeveer 600 bezoekers getuige van de opening.

Projectmanager Koen Verdonk: ’’Mooi om te zien dat zoveel mensen de moeite hebben genomen om even te komen kijken. Na 2,5 jaar hard werken een mooi stukje waardering. Als bouwer doe je het hier toch ook wel een beetje voor. Daar word ik vrolijk van.”

P2060073_klein.jpg

Duizelingwekkende cijfers

Met de officiële opening komt een einde aan een periode van 2,5 jaar bouw. De cijfers zijn duizelingwekkend: De twee sluishoofden zijn ieder 30 x 60 meter. Elk sluishoofd bevat twee sluisdeuren die ieder 490.000 kilo wegen en 28 meter breed, 14 meter hoog en 6,25 meter dik zijn. In de 3e kolk is 44.875 m3 beton en 17.900 ton wapening verwerkt.

Om ruimte voor de 3e kolk en manoeuvreerruimte voor schepen te maken, is tevens het Lekkanaal verbreed. Ten noorden van de sluis is het kanaal tussen de 40 en 90 meter breder geworden en zijn elf extra ligplaatsen gecreëerd. Ten zuiden van de sluis is het kanaal met maximaal 105 meter verbreed. Voor de volledige verbreding is twee miljoen m3 materiaal ontgraven.

Het vervolg

In de weken na vandaag wordt de kolk geleidelijk opengesteld. Op deze wijze kunnen nog enkele puntjes op de i worden gezet. Tot 4 maart zijn de andere twee sluiskolken ook in bedrijf, zodat er altijd meerdere kolken beschikbaar zijn voor de scheepvaart.

Vanaf 4 maart tot de zomer worden de bestaande kolken en het oude sluiscomplex gerenoveerd en wordt het Lekkanaal verder verdiept. In het najaar van 2019 zijn ook alle onderhoudswerkzaamheden, die nog worden uitgevoerd aan het complex, afgerond en zijn alle drie de kolken weer volledig in gebruik. Vanaf dan start de onderhoudsperiode van 27 jaar aan het gehele sluizencomplex.